Sök

Serendipity släppte Swedish Pharma – nu hotar konkurs

SerendipitySwedish Pharma

Swedish Pharma prisades av SvD. Nu väntar konkurs.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

De har jobbat i åtta år med sitt revolutionerande plåster. Tre månader innan lanseringen begärs det svenska medtech-bolaget Swedish Pharma i konkurs, kan Breakit avslöja.

Swedish Pharma vann SvD:s utmärkelse ”Framtidens entreprenör” – och fick in investmentbolaget Serendipity som storägare.

Två år senare begärs Swedish Pharma nu i konkurs, kan Breakit berätta.

”Det känns ganska förskräckligt, jag har lagt ned åtta års arbete på detta”, säger vd:n och medgrundaren Lennart Löfgren.

Bakom konkursansökan står Karl-Adam Bonniers stiftelse.

2008 gav stiftelsen 300.000 kronor i innovationsstöd i form av ett lån till det då nystartade medtech-bolaget Swedish Pharma. Ytterligare 150.000 kronor betalades ut två år därpå. 

Lånen kunde enligt stiftelsens konkursansökan ”under vissa förutsättningar” omvandlas till ägarandelar eller ge rätt till en dubbelt så stor återbetalning.

I mars 2015 revs avtalen. 

I gengäld skulle Swedish Pharma inom ett år betala tillbaka knappt en miljon kronor till stiftelsen. Amin Omrani, vd för Serendipity, skrev under avtalet som Breakit har tagit del av. Karl-Adam Bonniers stiftelse har dock – trots upprepade försök – inte fått några pengar. 

”Vi har ingen möjlighet att betala, om vi inte får in nya investerare”, säger Lennart Löfgren.

Samarbetet mellan Serendipity och Swedish Pharma avbröts i slutet av 2015. Lennart Löfgren uppger att han inte kände till att avtalen med Karl-Adam Bonniers stiftelse hade gjorts om.

”Serendipity tröttnade på oss i december förra året och lämnade tillbaka bolaget till oss tidigare ägare. Vi kände inte till att de hade skrivit om lånen förrän februari i år”, säger Lennart Löfgren.

Kravet från Karl-Adam Bonniers stiftelse kom som en chock. 

”Vi borde ha gått igenom böckerna när vi tog tillbaka bolaget, men vi litade på att de var hedersmän”, säger Lennart Löfgren. 

 Amin Omrani, vd för Serendipity, ger en totalt motsatt bild. Han uppger att de nuvarande ägarna hela tiden har varit representerade i styrelsen – och att de har känt till villkoren.

”Enligt de ursprungliga villkoren skulle 900 000 kronor ha betalats av bolaget redan i samband med emissionen till oss. Vi lyckades få till ett räntefritt uppskov på 12 månader".

Swedish Pharma, grundat 2007, har jobbat på att utveckla högteknologiska plåster som skulle kunna ta läkemedelsbranschen med storm. De skulle till och med kunna bota hudcancer.

Bolaget har godkända, och väntande, patentansökningar i länder världen över på vad som enligt egen uppgift är en unik innovation. Det handlar om världens första plåster som kan distribuera vattenlösliga läkemedel till människokroppen. 

För ett år sedan var en börsnotering en tänkbar väg för bolaget, enligt SvD.

Den första produkten, ett plåster som ska hjälpa de som har problem med smärtsamma sår på slemhinnorna i munnen, var planerad att lanseras om blott tre månader.

Nu ser bolaget alltså ut att gå omkull. Den enda tänkbara räddningen är att få nya investerare på kroken.

”Vi har sökt investerare, och gör det fortfarande. Annars ser jag ingen väg framåt”, säger Lennart Löfgren. 

Han uppger att Serendipity gick in som huvudägare, utan att betala något för aktierna i Swedish Pharma. Löftet ska istället ha varit att Serendipity skulle ta de investeringar som krävdes för att produkterna på ritbordet skulle nå industriell produktion. 

”De lovade att de skulle satsa uppemot 50 miljoner kronor. Det blev inte så”, säger Lennart Löfgren. 

Även den uppgiften dementeras av Serendipity.

”Det är helt felaktigt. Beloppet 50 miljoner kronor är kopplat till ett utspädningsskydd. Vi investerade 2 miljoner kronor i bolaget under tiden vi var ägare, som till stor del gått till att betala konsultarvoden till de övriga ägarna samt lån och aktieägartillskott som tagits upp innan vi blev ägare. Det är pengar som vi inte fått tillbaka och det fanns inget löfte om några övriga investeringar”, säger Amin Omrani och fortsätter:

”Vi förstår att det finns personer bland de inblandade som är besvikna att det här inte blev en större kommersiell framgång än det blivit. Vi är förstås också besvikna då vi lagt ner mycket tid och resurser på projektet”.

Svenska Serendipity består av två delar. Investmentbolaget Serendipity Ixora har i dagläget ett antal innehav inom medtech, biotech och höteknologiska material. Det andra benet Sdiptech fokuserar på nischad ingengörskonst för urban infrastruktur. Bolaget noterades på First North under 2015.

Läs mer