Persbrandt skrotar satsningen 13 - startar inkubator med finansman

Zenith Incubator Zenith Venture Capital 13
Persbrandt skrotar satsningen 13 - startar inkubator med finansman

Mikael Persbrandt och Tommy Jacobson. Foto: Michael Sohn/AP och pressbild

Johanna Ekström

Reporter

“Vi har inte haft resurser att följa upp alla pitchar”, säger finansmannen Tommy Jacobson som driver riskkapitalbolag med Mikael Persbrandt. Nu görs bolaget om till inkubator.

Tidigare i vår kunde Breakit berätta att skådespelaren Mikael Persbrandt gjort sin första startupinvestering i filmmusikbolaget Moodelizer.

Investeringen gjorde han tillsammans med finansmannen Tommy Jacobson genom bolaget 13, som de två grundade för att göra tidiga investeringar i startups inom kulturområdet.

Enligt Tommy Jacobson har intresset varit så stort sedan dess att man nu gör om strukturen i bolaget.

Varumärket 13 kommer att skrotas, och istället gå in under Tommy Jacobsons andra riskkapitalbolag för techinvesteringar, Zenith Venture Capital. Det nya namnet blir istället Zenith Incubator.

“Det har varit väldigt många som kontaktat oss, av väldigt spridd karaktär och kvalitet. Bolaget behöver en struktur för att ta hand om intresset, vi har inte haft resurser att följa upp alla pitchar”.

“På det här sättet kommer investeringarna kunna följas upp på ett bärttre sätt och bolagen därmed utvecklas bättre”, säger Tommy Jacobson.

Det innebär att Zenith Vencap köper 70 procent i 13 och gör en kapitalinvestering på fem miljoner kronor i bolaget. Mikael Persbrandt kommer äga 10 procent i Zenith Incubator och sitter kvar i styrelsen.

"Micke kommer fortsätta att vara delaktig i de bolag där hans kompetens och kontakter gör nytta. Moodelizer är ett sådant exempel", säger Tommy Jacobson.

Zenith Vencap bildade Tommy Jacobson för ett halvår sedan, vid sidan av sitt mer klassiska riskkapitalbolag Varenne. Även där har intresset varit stort enligt Jacobson.

“Det har blivit bättre än vad jag vågade hoppas på. Vi har säkert träffat 20-25 bolag under de sex månader som vi funnits”, säger han.

Zentih Vencap investerar mellan 10 och 20 miljoner i varje bolag. Hittills har man bland annat gått in med 20 miljoner i den danska betalstartupen Shoebox och 15 miljoner i videostartupen Vionlabs.

Nu är man på väg att ta in en ny fond på 50 miljoner kronor och nya investeringar är på gång innan sommaren. Fokus kommer att ligga på bolag inom fintech och underhållning.

I och med att Zenith Vencap nu även går in som majoritetsägare i 13/Zenith Incubator har man därmed nu även en plattform för att göra såddinvesteringar.

I Zenith Incubator är planen att investeringarna ska ligga på mellan 500.000 och en miljon kronor.

“För Zeniths räkning blir det här en möjlighet att även titta på rena startups, och därmed komplettera Zeniths ekosysten med mindre bolag i tidig fas”, säger Tommy Jacobson.

Tanken är främst att göra minoritetsinvesteringar i bolagen, eftersom han tror att “entreprenörerna driver dem bäst”. 

Nyligen gick man in med en såddinvestering i Eaton Gaming, en spelapp med fokus på den brittiska marknaden, som dragits igång av Anders Ström, grundare av Unibet, och Karl Engström som har en bakgrund inom media och reklam från bland annat Unibet och MTG.

"Vi ser fram emot att växa ihop med dem. Det är Zenith Vencap som gjort investeringen eftersom vi inte hade helt klart med Zenith Incubator när investeringen gjordes. Det är en tidig såddinvestering och vi kommer sannolikt att delta i kommande rundor när bolaget ska lanseras", säger Jacobson.

Läs fler artiklar
LÄS MER