Spotify-konkurrenten Guvera ska räddas av börsnotering

Breakit - Spotify-konkurrenten Guvera ska räddas av börsnotering

Guvera har ekonomiska problem. FOTO: Pressbild Guvera.

Erik Wisterberg

Reporter

Streamingtjänsten Guvera siktar på att hinna före Spotify till börsen. Men noteringen sker under galgen.

Spotify-konkurrenten Guvera har 14 miljoner användare. Men det australiensiska streamingbolaget sitter i en svår ekonomisk sits – trots att Guvera har fått in totalt 131 miljoner dollar, motsvarande 1,1 miljard kronor, i riskkapital. 

Verksamheten blöder. Och Guvera har stora skulder till sina leverantörer. 

Nu rapporterar Musicbusinessworldwide att Guvera försöker sig på en börsnotering i hemlandet för att rädda bolaget. Enligt prospektet siktar Guvera på att ta in 250-500 miljoner kronor i börsnoteringen.

Bolaget är tydligt med att försöket att locka kapital via en börsnotering sker under galgen. 

”Om Guvera skulle misslyckas med att få in tillräckligt med kapital … finns en signifikant osäkerhet kring huruvida Guvera kommer att kunna betala sina skulder”, står det i prospektet

Guvera grundades 2008 av svensken Claes Loberg – som tidigare gjort internationell karriär inom reklambranschen – tillsammans med Darren Herft och Brad Christiansen.

Vid lanseringen 2010 var Guvera en webb-baserad nedladdningsplattform. Tre år senare genomgick Guvera en metamorfos till att, likt Spotify, istället vara en streamingplattform för musik.

Likt Spotify har Guvera en freemium-modell, där bastjänsten är gratis och premiumtjänsten kostar.

Tjänsten finns på stora marknader som i Indonesien och Indien. Som Breakit tidigare har berättat planerar Spotify att lansera i just Indonesien, och på sikt möjligen även i Indien. 

Här finns en matig bakgrundsartikel för dig som vill veta mer om Guvera. 

Läs fler artiklar
LÄS MER