Efter jätteaffären – här är den nya storägaren i svenska Tobii

Tobii Capital Group
Efter jätteaffären – här är den nya storägaren i svenska Tobii

Tobii utvecklar produkter inom eyetracking. FOTO: Pressbild Tobii.

Erik Wisterberg

Reporter

Anrika Capital Group är den nya storägaren i Tobii, kan Breakit berätta.

Breakit kunde i förra veckan avslöja att en ny storägare klivit in i det svenska börsnoterade ögonsensorbolaget Tobii. Vd:n Henrik Eskilsson ville då inte avslöja vem som köpt jätteposten, där Northzone och Amadeus Capital Partners fanns bland säljarna

Breakit kan nu berätta att det handlar om den anrika amerikanska spelaren Capital Partners. 

”Vi har fått en underrättelse om att det är Capital Group, som sedan tidigare hade ett litet innehav”, säger Sara Hyléen, kommunikationschef på Tobii till Breakit. 

Efter transkationen äger Capital Group 6,1 procent av Tobii och blir därmed den tredje största ägaren efter Investor (via Invifed) och Swedbank Robur.

”Vi är väldigt positiva, Capital Group är en väldig välrenommerad ägare. Vi jobbar också aktivt för att bredda ägarebasen, både i Sverige och internationellt”.

Capital Group grundades i Los Angeles, två år efter den stora börskraschen 1929 som blev startskottet för den stora depressionen i USA. I dagsläget har bolaget kontor världen över, bland annat i Peking, Tokyo, London och Los Angeles.

Vid utgången av 2015 förvaltade Capital Group tillgångar värda 1,39 trillioner dollar – alltså 8.345.800.000.000 kronor. 

”De är en av världens absolut största investerare”, säger Sara Hyléen.

Affären gjordes enligt ägartjänsten Holdings till en kurs på 58 kronor per aktie och omfattade 4,99 procent av aktierna. Siffrorna bekräftas av Sara Hyléen. Det innebär att Capital Group langade upp en kvarts miljard kronor för att bli tredje störsa ägare i Tobii.

Läs fler artiklar
LÄS MER