Affärsängeln Daniel Laurén: "Jag gör bort mig hela tiden"

Inventure17 frågor

Daniel Laurén, affärsängel och riskkapitalist på Inventure. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Det kliar konstant i fingrarna på den forna serieentreprenören Daniel Laurén - för Breakit förklarar han varför.

1. Vad sysslar du med?
“Jag jobbar med att investera i startups, primärt i Stockholm och inom tech. Jag jobbar ungefär 50 procent med min egen portfölj av bolag som jag har investerat i. Det är totalt nio bolag, varav fem är inom tech. Resterande tid arbetar jag för det finska Venture Capital-bolaget Inventure där jag är så kallad Venture Partner. Det innebär att jag investerat i deras fond och företräder dem här i Sverige. Dessutom gör vi saminvesteringar vilket vi hittills har gjort i två bolag, Like A Boss Games och 46 Elks. Utöver det är jag även partner i ängelfonden True Global Ventures och sitter i ett antal styrelser, bland annat Glimr som Inventure har investerat i.”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
“Då skulle jag förmodligen göra  en startup igen. Jag har startat mer än tio företag och gjort två exits, så det kliar konstant i fingrarna.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
“För mänskligheten och mina barns skull så ser jag fram mot att AI blir fullt utvecklat för att på riktigt lösa de problem vi står inför. När jag lyssnar på Scott Phoenix på Vicarious så blir jag hoppfull om framtiden och vad teknik möjligen kan lösa. Personligen så ser jag fram mot drönarnas intåg och när jag kan ta min tjänstedrönare till Breakits redaktion.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
“Jag har väldigt svårt för ett självömkande beteende, på nutidssvenska skulle det väl heta offerkofta. Alla vi som bor i Sverige har enorma möjligheter att lyckas, jämfört med människor i stora delar av världen. Ändå så letar många problem i strukturer i Sverige och målar upp dem som stora hinder. Inget kunde vara mer skitsnack! Bara att bo i Sverige innebär enorma fördelar, det är bara att ta vara på det.”

5. Hur mår du just nu?
“Alltid bra. Det brukar variera mellan bra, och hur bra som helst. Just nu är det ‘bara’ bra eftersom det är bokslutstider i alla bolag som jag har investerat i, och i mina egna. Det är alltid en tråkig och administrativ period.”

6. Vilken är din största bragd någonsin?
“Yrkesmässigt är jag stolt över att jag grundade Madeo tillsammans med två kompanjoner 2005. Där ansvarade jag för försäljningen. Vi hade Sveriges största kunder och gick från 0 till 325 miljoner kronor i omsättning och en vinst på 15,5 miljoner kronor, på tre år. Det var bra traction och la grunden till att jag kunde börja investera privat i startups.”

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?
“Jag är rätt nöjd med att vara mig själv, men visst vore det kul att vara Sergey Brin eller Larry Page för en stund. Det som Google har byggt upp har kunnat påverka så otroligt mycket.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?
“Jag måste säga smarta telefoner och främst Iphonen. Den satte en helt ny standard och har förändrat världen. Jag är extremt beroende av min smartphone. Tyvärr är det samtidigt lite av en förbannelse på samma gång.”

9. När är du som mest produktiv?
“När jag är under press. Jag kan sällan prestera bra om jag inte pressas, eller utmanas kanske är ett bättre ord. Jag är i grunden en tävlingsmänniska.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
“Han-Solo, rymdens nätverkande dealmaker. Han är rolig, pragmatisk och charmig och har galaxens snabbaste kärra. Dessutom - kan man ha en bättre sidekick än Chewbacca?”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?
“Detta är ju vad jag gör, i synnerhet när vi investerar för fonden. Jag investerar inte så mycket pengar personligen men om jag skulle sätta 10 miljoner kronor i något bolag så skulle det vara i ett som sysslar med AI. Vicarious är extremt spännande men 10 miljoner räcker inte så långt där tyvärr. Jag tror givetvis extremt mycket på de bolag som jag själv har investerat i, så Like A Boss Games, FunRock Games och Karma skulle nog få dela på miljonerna.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
“Jag gör bort mig hela tiden. Att investera i startups och jobba med startupgrundare handlar om att försöka bedöma framtiden, eller mer exakt framtidspotential. Det kräver att man inte är rädd för att ställa dumma frågor eftersom du konstant ställs inför människor som är smartare än du själv och mer pålästa. Det bäddar för en hel del tillfällen då man gör bort sig och det gäller nog alla investerare. Se senast på KNC Miner då många är hårda mot investerarna som man menar har klantat sig. Men man ska komma ihåg att det är oerhört svårt att investera i disruptiva teknikföretag, så jag tycker att man ska vara ödmjuk. Som privat investerare har jag i år klantat mig med Fingerprint. Varje gång det kommer en rapport så får jag äta upp min analys. Jag undrade även, senast på Stingday, varför jag inte investerade i Sellpy.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?
“Det finns ingen, jag firar med alla.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
“Ett välfyllt Audible-bibliotek i min Iphone.”

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?
“De är öppna, intellektuella, positiva och gillar att diskutera.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?
“Jag skulle vilja ha absolut gehör. Jag spelar gitarr och sjunger halvbra men av någon anledning verkar inte min publik tycka att det är lika kul som jag gör. Fotografiskt minne vore ju också bra att ha. Även om mitt minne är hyfsat, så avundas jag dem med extremt bra minne.”

17. Hur skulle du helst dö?
“Det tillfället tänker jag inte på. Vicarious eller något annat AI-bolag har nog löst problemet med döden tills det är dags för mig. Det är bäst att leva livet fullt ut tills vi vet.”

Läs mer