Viggo Cavling: "Musk har hittat människans innersta drivkraft"

Viggo Cavling: "Musk har hittat människans innersta drivkraft"

Foto: Breakit och Noah Berger/Ap

Viggo Cavling

Krönikör

Breakits krönikör är bombsäker på vad det är som driver Tesla-grundaren Elon Musk till alla framgångar.

Vad är en människas innersta drivkraft? Kreativitet tror jag att Steve Jobs skulle svara. Steve Jobs banbrytande produkter blev globala hits för att de gav mig och miljontals andra människor möjlighet att skapa och leka själva. Jag är omgiven dessa produkter 24/7 och använder två av dem just nu när jag skriver och gör research till denna text.

Fåfänga är jag övertygad om att multientreprenören Elon Musk skulle tänka. Han skulle säkert säga något annat. Men döm aldrig en människa utifrån hans ord, utan granska istället hens handlingar.

Och vad ska man säga om en färsk IT-miljardär som har CNN på plats när hans nya sportbil levereras till hemmet? En man som blir skogstokig när han inte nämns som grundare av PayPal? En man som tycker det är okej att frun bloggar om deras liv från barn- och sängkammaren?

Fåfänga driver denna man vars långsiktiga mål är att bygga en koloni på Mars.

Just nu är Elon Musk sysselsatt med att skapa solenergi, elbilar och rymdraketer. Elon är ägare och ledare av tre globala superhits. Och god för minst 10 miljarder dollar. Han är född 1971 och kom ensam till Amerika som 17-åring med några hundralappar på fickan.

I boken ”Elon Musk - Tesla, Space X och jakten på en fantastisk framtid” tror författaren Ashlee Vance att Musk snart kommer att överglänsa både Steve Jobs och Bill Gates både vad det gäller innovation på fler områden och förmögenhet.

Elon Musk är helt enkelt vår digitala eras mest självlysande Messias. Och denna fantastiska människa drivs alltså främst av fåfänga. Hur kan jag vara bombsäker på detta? Jo, för att om du ska bli anställd på hans företag måste du först skriva en essä där du förklarar varför du vill jobba med Elon Musk. Dessa texter läses och analyseras sedermera av HR-avdelningen och de bästa belönas med en träff med grundaren.

Jag tycker det är härligt med människor som drivs av fåfänga, det är också min innersta drivkraft. Denna kraft ligger inte bara i mina och Elon Musks gener. Enligt min podkollega, hjärnforskaren Katarina Gospic, bor fåfängan i allas gener. För entreprenören blir uppgiften att skapa varor och tjänster som svarar mot denna längtan.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER