Samtidigt som KNC Miner-konkursen – bitcoinpriset tokökar

KNC Miner Bitcoin
Samtidigt som KNC Miner-konkursen – bitcoinpriset tokökar

Bitcoin-priset. Dominic Lipinski/AP/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Samma dag som KNC Miner ansökte om konkurs rusade priset på bitcoins. Under helgen noterades den högsta kursen på 20 månader.

Nanok Bie, tidigare informationschef på det nu havererade bitcoinbolaget KNC Miner, var hård i sin dom över riskkapitalets bristande förståelse för hur bitcoin-ekonomin fungerar.

”Även om riskkapitalister också i vanliga fall förlorar sina pengar på de flesta satsningar för att ta igen dem på lyckokasten, så innebär Bitcoin-världen ännu större risker och KNC-konkursen är bara den första av de större som kommer. Det finns många fler bolag i den här sfären både i Sverige och utomlands som tills alldeles nyligen sysslade med bitcoin, men nu påstår sig pyssla med ”blockchain". Många av dessa bolag kommer att gå i konkurs eller dränera sina investerares plånböcker i oändlighet”, skrev han i en kommentar till KNC Miners uppmärksammade konkursansökan i fredags.

Hans råd till investerare var enkelt.

”Den som vill tjäna pengar på Bitcoin bör alltså välja att helt enkelt köpa bitcoins snarare än att försöka applicera Bitcoin-teknik på mekanismer som redan finns idag”.

Samtidigt som svenska investerare, bland andra storägaren Creandum, rikserar att se sina investeringar i KNC Miner bli värdelösa, har priset på bitcoins ökat kraftigt under helgen. 

I en text med överskriften ”Virtual insanity” rapporterar Quartz att kursen ökade med 15 procent, sedan i fredags morse.

Efter att ha skvalpat kring 450 dollar handlades bitcoins till en kurs på 530 dollar. Det är den högsta noteringen på 20 månader, men långt från den topp kring över 1.000 dollar som noterades i slutet av 2013.

  Bitcoinpriset sedan slutet av 2013. Källa: Coindesk.

KNC Miner utvecklar teknologi som krävs för den process som skapar nya bitcoins, så kallad ”mining”. Bolaget har även sysslat med egen brytning av nya bitcoins. Lönsamheten hänger därmed ihop med kursen.

När Breakit nådde vd:n Sam Cole strax efter konkursbeskedet i fredags, pekade han på den kommande bitcoin-halveringen som ett starkt bidragande skäl till konkursen.

Den innebär att antalet bitcoin man får för varje nytt block man hittas halveras. Med andra ord krävs det dubbla insatsen för att utvinna lika många bitcoin som innan. 

Di Digital pekade på att det var bitcoin-kursen som tog knäcken på KNC Miner.

Läs fler artiklar
LÄS MER