Hjalmar Winbladh om nya fonden: Nu ska vi börja investera på riktigt

Breakit - Hjalmar Winbladh om nya fonden: Nu ska vi börja investera på riktigt

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Grundaren till EQT:s nya techfond i första officiella intervjun efter lanseringen.

Det är en glad och nästan lite lättad Hjalmar Winbladh som Breakit får tala med på torsdagslunchen. Han befinner sig på en techkonferens i Amsterdam där han från scen precis offentliggjort det som det ryktats om i över ett år - svenska EQT har startat en fond på 5,2 miljarder kronor som ska investera i europeiska techbolag.

“Ja, det var väl lite som ni skrev i er rubrik - Branschens sämst bevarade hemlighet”, säger Hjalmar Winbladh och skrattar.

Men nu är hemlighetsmakeriet över och han kan tala öppet om planerna för fonden som blir en av Europas största techfonder. Ambitionen är att på allvar utmana de tyngsta riskapitalfirmorna i Silicon Valley:

“Vår analys är att det finns en brist på riktigt bra värdeskapande investerare i Europa som kan hjälpa bolagen att ta steget och bli globala vinnare. Den ambitionsnivån saknas hos europeiska investerare”, säger Hjalmar Winbladh och fortsätter:

“I Kalifornien finns det fem sådana firmor på en enda gata, Sand Hill Road, då borde vi kunna ha lika många i hela Europa. Stjärnorna i Europa får inte tillgång till lika mycket kapital och kompetens. Därför har vi inte heller lyckats skapa några stora plattformsbolag som Facebook eller Google”.

Han säger att planen hela tiden varit att ta in runt 5 miljarder kronor (500 miljoner euro) även om det ryktats om en betydlgt större fond.

“Vårt mål har hela tiden varit 500 miljoner euro, nu blev det lite mer än så men det här känns perfekt. Nu är vi inte för stora för att göra mindre A-rundor och inte för små för att kunna gå fullt in i bolag som kan bli globala vinnare”, säger Hjalmar Winbladh.

Fonden kan göra investeringar på upp till 700 miljoner kronor i ett enda bolag. Det lägsta beloppet är cirka 10 miljoner kronor. Hittills har man gjort fem investeringar, bland annat i de två svenskgrundade bolagen Min Doktor och Oden Technologies. Men egentligen är det först nu som Hjalmar Winbladh känner att investeringsverksamheten kommer igång på allvar.

“Hittills har vi bara gjort några småinvesteringar. Nu ska vi börja investera på riktigt”, säger Hjalmar Winbladh.

Det senaste året har det skett en rejäl sättning i värderingarna av techbolag. Hjalmar Winbladh har också noterat de ändrade marknadsförutsättningarna men menar att det inte påverkar EQT:s långsiktiga planer.

“Vi har sett en korrigering i marknaden men den underliggande trenden där vi ser hela industrier digitaliseras har accelerat. Det skapar väldigt bra möjligheter för oss. Jag känner att tajmningen för vår fond är bra”, säger Hjalmar Winbladh.

Läs fler artiklar
LÄS MER