EQT Ventures avslöjar branschens sämst bevarade hemlighet

EQT Ventures
EQT Ventures avslöjar branschens sämst bevarade hemlighet

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Riskkapitaljätten EQT lanserar nu officiellt sin techfond på 5,2 miljarder kronor. "Det finns enorma möjligheter för venture-investeringar i Europa", säger vd:n Thomas von Koch.

Det mesta om EQT Ventures är känt sedan tidigare - men bolagets pressrelease på torsdagen bjuder på ett antal nya matnyttiga fakta.

Ett exempel: Fonden ska göra investeringar på upp till 700 miljoner kronor i ett enda bolag. Det lägsta beloppet är cirka 10 miljoner kronor. Det innebär att EQT Ventures ska investera i ett ovanligt brett spann.

Värt att notera är också att 10 procent av pengarna i fonden kommer från "framstående entreprenörer" och att personer i ledningen för EQT själva har stoppat in cirka 10 procent av kapitalet.

“Det finns enorma möjligheter för venture-investeringar i Europa. EQT Ventures är utrustat med idealiska färdigheter för att stötta entreprenörer i den här snabbrörliga miljön”, säger Thomas von Koch, som är vd för hela EQT (som främst investerar i mer mogna bolag till skillnad från det nya systerbolaget EQT Ventures).

Fonden, som leds av entreprenören Hjalmar Winbladh, King-veteranen Lars Jörnow och Booking.com-grundaren Kees Koolen, har redan investerat i fem bolag.


Bland de investerare som har stoppat in pengar i fonden finns Harbourvest Partners, Ilmarinen, Investor, Finnish Industry Investment, Europeiska Investeringsfonden, Fjärde AP-fonden, Vaekstfonden och SEB:s pensionsfond.

Läs fler artiklar
LÄS MER