Miljardären Peter Thiels hemliga plan – sänka Gawker med Hulk Hogan

Gawker
Miljardären Peter Thiels hemliga plan – sänka Gawker med Hulk Hogan

Peter Thiel backar Hulk Hogan. FOTO: Dan Taylor/Wikimedia Commins & Dirk Shadd/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Pay Pal-grundaren Peter Thiel kliver fram. I hemlighet har techmiljardären finansierat Hulk Hogans rekordstämning – med målet att sänka skvallersajten Gawker.

Den forne wrestlingstjärnan Hulk Hogans stämning mot sajten Gawker satte skräck i amerikanska tabloidmedier.

Gawker, som sattes på kartan genom att rapportera om skvaller kring mediemagnater, Manhattan-kändisar och Silicon Valleys miljardärer, dömdes att betala över en miljard kronor i skadestånd för att ha publicerat en del av en sexvideo med Holk Hogan. 

I natt tog historien en dramatisk och oväntad vändning. 

Efter spekulationer under onsdagen klev techmiljardären Peter Thiel, medgrundare av Pay Pal och en av de tidiga investerarna i Facebook, fram.

I hemlighet har han under lång tid arbetat för att sänka Gawker en gång för alla. 

För New York Times berättar Peter Thiel att han för flera år sedan anlitade ett team av jurister med ett enda mål. De skulle hitta mål som var juridiskt gångbara. 

Ett av dessa var alltså Hulk Hogans omtalade stämning mot Gawker. 

”Det handlar mindre om hämnd och mer specifikt om avskräckning”, säger Peter Thiel till New York Times och fortsätter: 

”Jag såg Gawker vara först ut med ett unikt och otroligt skadligt sätt att få uppmärksamhet genom att mobba folk, även när det inte fanns något allmänintresse.”

2007 publicerade Gawker en text som berättade att Peter Thiel är gay, något som vid den tidpunkten inte var känt. Den, tillsammans med en serie andra artiklar om techmiljardären, hans vänner och andra, fick Peter Thiel att inleda sitt hemliga krig mot Gawker.

Själv ser han sig som en förkämpe för alla som har drabbats av publiceringar från Gawker, men som saknar pengar för att driva rättsfall mot sajten. 

”Till och med någon som Terry Bollea (Hulk Hogans riktiga namn, reds amn.) som är en miljonär och en framgångsrik person hade inte riktigt resurserna för att göra detta själv”, säger Peter Thiel till New York Times. 

Peter Thiel har spenderat 10 miljoner dollar, motsvarande 82 miljoner kronor, på att backa upp Hulk Hogans stämning mot Gawker. 

Det enorma skadeståndet mot Gawker, som flera bedömare frågat sig om Gawker media kommer att överleva, har överklagats. I går kväll stod det klart att Hulk Hogan vann rond ett, då Gawkers begäran om en ny rättegång avslogs.

Gawker har sedan tidigare flaggat för att tvisten ska drivas vidare till högre instans. Stödet från techmiljardären Peter Thiel, en uttalad libertarian som stödjer Donald Trump, borgar för att fighten mellan Hulk Hogan och Gawker kan rasa vidare.

Uppdatering:

Gawker media group valde efter att denna artikel publicerats att ansöka om konkurs, i ett förfarande som påminner om en rekonstruktion.

Samtidigt pågår försök att sälja verksamheten, som förutom Gawker.com även innefattar titlar som Gizmodo, Lifehacker och Kinja.

Läs fler artiklar
LÄS MER