Så mycket mindre riskkapital får techbolag med kvinnliga grundare

riskkapital
Så mycket mindre riskkapital får techbolag med kvinnliga grundare

Fotokredd: #WOCinTech Chat

Erik Wisterberg

Reporter

Kvinnliga grundare av techbolag är fortfarande sällsynta. Och de som finns får mindre riskkapital än sina manliga konkurrenter, visar en ny kartläggning.

Att kvinnor tjänar mindre än män, ofta även när samma position jämförs, är välkänt. Nu visar en kartläggning från Bloomberg att kvinnor har det tuffare än män även när det kommer till att få in riskkapital. 

Jämförelsen bygger på 2.005 grundare av amerikanske tech-startups grundade mellan 2009-2015, och som dessutom har plockat in minst 20 miljoner dollar i riskkapital.

Bolagen med kvinnliga grundare hade i snitt fått in 77 miljoner dollar. Motsvarande siffra för bolagen med manliga grundare var 100 miljoner dollar, skriver Bloomberg som konstaterar att skevheten är en spegling av det generella lönegapet mellan män och kvinnor i USA. 

En annan talande del ur kartläggningen är att bara 141 av grundarna, motsvarande 7 procent, var kvinnor. 

Även i Sverige är bristen på kvinnor inom techsektorn en het fråga. När Anna Settmans Springfield i går avslöjade vilka nya tech-bolag som tar plats i dess acceletarorsprogram lyfte man specifikt fram att hälften av dem har kvinnliga grundare. 

Kolla in hela kartläggningen här.

Läs fler artiklar
LÄS MER