Peter Eriksson blir ny bostads- och digitaliseringsminister

Peter Eriksson blir ny bostads- och digitaliseringsminister

Peter Eriksson är Sveriges nya digitaliseringsminister.

Erik Wisterberg

Reporter

Stefan Löfven presenterar sitt nya lag. MP-veteranen Peter Eriksson blir Sveriges första digitaliseringsminister.

Bostads- och it-minister Mehmet Kaplan tvingades avgå efter den omtalade middagen med företrädare från den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Näringsminister Mikael Damberg klev tillfälligt in på posten som IT-minister. Mehmet Kaplans roll som ansvarig för den heta bostadsfrågan togs över av Per Bolund (MP).

När statsminister Stefan Löfven på en pressträff under onsdagsförmiddagen presenterade sin regeringsombildning stod det klart att Sverige får helt nya ministrar. Ett antal statsråd för också nya ansvarsområden.

Ansvarig för att styra upp bostadsbyggandet blir MP-veteranen Peter Eriksson, tidigare språkrör för Miljöpartiet. Han blir ny bostads- och digitaliseringsminster.

”Avgörande för att skapa jobb i Sverige är att få igång bostadsbyggandet”, sade Stefan Löfven på pressträffen.

Peter Eriksson får därmed ett huvudansvar för att hantera digitaliseringen, men inte för digitaliseringen av den offentliga sektorn. 

”Vi måste se till att Sverige fortsätter att vara ledande i att producera nya tjänster”, sade Peter Eriksson.

Mikael Damberg släpper därmed helt IT-frågorna, uppger näringsministerns stab för Breakit. Anna-Karin Hatt (C) blev 2010 Sveriges första IT-minister, ett område som tidigare räknades in i området infrastruktur.

Peter Eriksson blir nu först med att bära titeln digitaliseringsminister, en ministerroll som vissa företrädare för näringslivet har efterlyst. 

Spotifys grundare satte i sitt öppna brev fingret på den frustration som många svenska företag upplever. Svårigheten att få tag på en bostad gör att företag som skriker efter arbetskraft har problem att rekrytera. Stockholms handelskammare har vid ett flertal tillfällen pekat på att bostadsbristen hämmar tillväxten i Sveriges huvudstad. 

Peter Eriksson konstaterade att bostadsbyggandet har blivit en av de allra viktigaste politiska frågorna. Han vill göra det lättare och snabbare att bygga många och bra bostäder i Sverige.

Näringsminister Mikael Dambergs primära fokus blir nu jobbskapandet i Sverige. Han befrias från ansvaret för handelsfrågor, som tas över av nya handelsministern Ann Linde, tidigare statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman.

"Han kommer att få ett specifikt uppdrag att skapa fler enkla jobb i näringslivet”, sade Stefan Löfven om Mikael Dambergs roll.

Mikael Dambergs pressekreterare Ann Wolgers uppger att Marie Wall, som tidigare i år utsågs till startup-ansvarig för regeringen, blir kvar hos näringsministern. 

"Start up-sektorn är en viktig och prioriterad sektor för Mikael Damberg", konstaterar Ann Wolgers.

Läs fler artiklar
LÄS MER