Facebook slår i från sig kritiken – men ändrar ändå sina riktlinjer

Breakit - Facebook slår i från sig kritiken – men ändrar ändå sina riktlinjer

FOTO: AP/MANU FERNANDEZ

Johanna Ekström

Reporter

Efter anklagelser om att Facebook medvetet valt bort mer konservativa nyheter slår bolaget tillbaka - men inför vissa förändringar i sitt arbete.

Efter anklagelser mot Facebook om att företaget premierar vissa nyheter i sitt nyhetsflöde har bolaget nu färdigställt en intern utredning, skriver bland annat Bloomberg.

Den visar att urvalet inte har varit partiskt och att Facebook inte medvetet valt bort mer konservativa nyheter, men bolaget tillägger att det inte helt går att utesluta att någon enskild redaktör under åren kan ha “agerat olämpligt”.

Sedan avslöjandet i Gizmondo för ungefär två veckor sedan, som gick ut på att Facebooks redaktörer medvetet valde bort mer konservativa ämnen och nyheter på plattformen, har grundaren Mark Zuckerberg bland annat haft möte med en rad republikanska politiker.

För att undvika framtida misstankar om jäv har bolaget dock sett över sina rutiner och infört några förändringar.

Bland annat har man slopat kravet på att de artiklar som”trendar” ska komma från sajter som bolaget listat som nyhetsledande, som New York Times, CNN och Buzzfeed. Istället ska trendande artiklar vara de som kommenteras och delas mest på Facebook. 

Facebook kommer dessutom sluta använda sig av sin "topplista", som innehåller över 1.000 nyhetskällor som bolaget självt valt ut som trovärdiga källor.

Läs fler artiklar
LÄS MER