Maria Wetterstrand: Jag skulle satsa mina pengar på elcyklar

Breakit - Maria Wetterstrand: Jag skulle satsa mina pengar på elcyklar

Maria Wetterstrand. Foto: Fredrik Hjerling/Pressbild.

Maria Wetterstrand

Krönikör

Breakits krönikör, och före detta språkrör för miljöpartiet, Maria Wetterstrand spår en transportrevolution inom några decennier.

De har hittat tre planeter som påminner om jorden. "Bara" 40 ljusår bort. Härligt! Så vi har någonstans att flytta när vi förstört den här planeten.

Kanske är det så en del företag tänker. Att vi kan flytta någon annanstans när vi inte längre kan bo här på jorden. Och så länge vi nu är kvar här ska vi försöka tjäna så mycket pengar som möjligt.

Kanhända har de glömt att tänka på att våra pengar kanske inte alls funkar på den där andra planeten. Kanhända har de inte tänkt på att det nog är billigare att sluta förstöra det vi har än att skaffa en ny planet. Vi har ju trots allt investerat en hel del i jorden och det mesta blir nog svårt att ta med.

Är det lönsamt att ställa om till hållbarhet? Det är den fråga jag får oftast när jag är ute och föreläser. Är det lönsamt att avstå från att ställa om till hållbarhet, kunde man också fråga. Men det gör man inte. För nuläget är default och all förändring måste motiveras. Nuläget behöver däremot aldrig motiveras, särskilt inte om det går rätt bra nu.

Det gick rätt bra för skrivmaskinstillverkarna också. Tills det inte alls gick bra längre. Hur mycket av det vi har nu kommer ens att överleva vägen in i framtiden? Låt oss då tänka att framtiden är några decennier härifrån, inte 40 ljusår bort.

Min bedömning är att bensin- och dieselbilar snart är ett minne blott. Elbilarna kommer att ta över. De medför inga avgasutsläpp, de är relativt tysta och kan till och med köras inomhus. Privat ägande av bilar kan också bli alltmer ovanligt. Bilarna blir självkörande och kan användas för att transportera varor när de inte skjutsar människor. Tänk vad vi kan göra med allt utrymme i städerna när bilarna inte ska stå parkerade 23 timmar om dynget.

Och har vi väl släppt det privata ägandet av bilen kommer vi öppna upp våra sinnen för andra transportsätt. Jag skulle satsa mina pengar på elcyklar. Det kan vara den bästa uppfinningen detta århundrade, näst efter Minecraft. Förutom att elcykeln troligen inte uppfanns detta århundrade, utan långt tidigare. Jag var på konferens i Växjö härom veckan. Där har kommunen en pool av elcyklar för sina anställda. Det har även t ex Sweco. Jag älskar elcyklar.

I en storstad som Stockholm är elcykeln helt outstanding som transportmedel. Snabbare än bil, behöver ingen dyr parkeringsplats, är mycket billigare, tar dig uppför backar utan att du blir svettig. Vill du testa en så kolla in företaget ecoride på nätet.

Elen då? Jag som ogillar kärnkraft kan väl inte förespråka elbilar och elcyklar! Det påståendet är såååå nittonhundratalet, men jag hör det fortfarande ofta. Elektricitet är inte framtidens stora utmaning – sol, vind, vatten, vågor – det kommer finnas el.

Visst, alla världens problem löses inte med detta. Men en del. Och jag är övertygad om att det är enklare och bra mycket billigare att byta fordon och transportsätt än att byta planet.

Läs fler artiklar
LÄS MER