Dambergs nya giv kan bli jackpot för Kivra och H&M-Persson

Kivra
Dambergs nya giv kan bli jackpot för Kivra och H&M-Persson

H&M:s vd Karl-Johan Persson har investerat i Kivra- som har förhoppningar på ny statlig utredning. Foto: Mattias Bardå samt Kivra

Johanna Ekström

Reporter

En ny utredning föreslår att staten ska betala för digitala brevlådetjänster. Det ger hopp om nya intäkter för Kivra, som backas av H&M-chefen Karl-Johan Persson.

Förra veckan tillsattes en statlig utredning med den relativt byråkratiska titeln “Effektiv styrning av nationella digitala tjänster i en samverkande förvaltning”.

I direktiven framgår bland annat att utredaren Hans Eric Holmqvist ska titta på hur myndigheterna kan bli mer effektiva när det kommer till hur de använder digitala tjänster, och hur privata aktörer kan bidra.

“Det handlar för det första om styra upp några basala infrastruktursfunktioner som staten tillhandahåller, som e-legitimation och myndighetspost. På båda punkterna finns kopplingar till privata företag”, säger Hans Eric Holmqvist och fortsätter:

“Min uppfattning är att man har draghjälp av varandra. Frågan är hur det ska styras och finansieras. Men det här har precis börjat så det är svårt att vara mer konkret just nu”.

I ett pressmeddelande säger närings- och IT-minister Mikael Damberg att både myndigheter, kommuner och landsting behöver bli bättre på att samverka digitalt.

“Vi måste också bli bättre på att ta tillvara innovationskraften i näringslivet och hitta former för samarbete med företagen som utvecklar de digitala tjänsterna”, säger han.

Att utredningen nu tillsätts ser Stefan Krook, vd för digitala brevlådebolaget Kivra, mycket positivt på.

“Damberg har varit IT-minister i ett par veckor och nu händer något. Det är väldigt positivt. Vi har alltid trott att förnuftet ska segra, även om det kommer ta tid. Det här är en första indikation om att förnuftet är på väg att segra”, säger Stefan Krook.

Han har tidigare kritiserat myndigheterna för att inte ge Kivra, som bland annat backas av H&M-grundaren Karl-Johan Persson och familjen Wallenbergs stiftelse FAM, någon ersättning för att personer kan använda deras tjänst i kontakten med myndigheter.

Breakit har tidigare skrivit att myndighetspost är en förlustaffär för Kivras del.

I direktiven till den nya utredningen ligger nu ett förslag om att ta fram en ersättningsmodell för privata leverantörer av digitala brevlådor - alltså en ersättning till exempelvis Kivra.

“Det kommer säkert inte bli precis som jag vill, det blir det väl aldrig. Men jag väljer att tro att jag inte bara är naiv. Jag tolkar beskedet som att det, på byråkratsvenska, betyder att regeringen vill att vi ska få ersättning”, säger Stefan Krook.

Läs fler artiklar
LÄS MER