Klarnas vice vd försvarar bolagets tyska porrpolicy

Klarna

Knut Frängsmyr. Foto: Ernst Henry Photography

Breakit

Breakit

När Klarna köpte tyska betalbolaget Sofort kom porrsajterna på köpet. Istället för att säga upp kunderna valde Klarna att ändra sina egna etiska regler.

Under torsdagen kunde Breakit avslöja att Klarna har dubbla måttstockar inom koncernen när det kommer till porrsajter.

I de övergripande etiska riktlinjerna slår Klarna fast att sajter som tillhandahåller porr eller sexuella tjänster inte är tillåtna.

Men det gäller inte för Klarnas tyska varumärke Sofort.

“När vi köpte upp Sofort 2013 tittade vi på vilken typ av verksamheter de jobbade med och hur det stämde överens med våra etiska riktlinjer. Då bestämde vi oss för att godkänna vissa sajter som var av en typ som vi inte tidigare har accepterat”, säger Klarnas vice vd Knut Frängsmyr.

Enligt uppgifter till Breakit står porrsajter för en betydande del av Soforts intäkter. En uppgift som Klarna inte vill kommentera.

“Jag har ingen siffra här och nu på exakt hur stor andel av Soforts intäkter som kommer från erotiskt innehåll, och även om jag hade haft det så delar vi inte med oss av det av konkurrensskäl. Men det rör sig om en marginell del av Klarnas totala intäkter”, säger han.

På en av de större så kallade livekamerasajterna i Europa, Livejasmin, som återfinns bland Klarnas/Soforts kunder erbjuder tjejer privata sexframträdanden via webbkamera mot betalning. Något som kan beskrivas som en form av digitalt sexarbete.

För att sajterna med "erotiskt innehåll" ska godkännas kräver Klarna att de uppfyller en rad krav: De ska följa lagen, det ska röra sig om en seriös aktör och de ska inte innehålla uppenbart kränkande material.

När Sofort köptes upp fanns det enligt uppgifter till Breakit intern kritik mot att betalbolaget skulle tjäna pengar på den typen av tjänster.

“Vi hade en diskussion i samband med köpet av Sofort där vi tittade på vilka segment som fanns och vilka riktlinjer som borde gälla. Jag kommer inte ihåg att någon var specifikt emot det, men precis som i samhället i övrigt så kommer folk alltid ha olika uppfattningar utefter vad som passar var och ens moraliska kompass”, säger Knut Frängsmyr.

Den här typen av sajter brukar beskrivas som högrisk - hur hanterar ni det?

“Genom att göra en individuell granskning per sajt som ansöker om att få använda våra produkter”, säger Knut Frängsmyr.

Har ni högre tariffer för dem?

“Det är inte information som vi gärna delar med oss i medier, utan något vi tar med handlarna. Men oavsett kategori så tittar man på om det är ett risksegment”, säger Knut Frängsmyr.

Om det innebär att de sajterna behöver betala mer i avgift går inte att säga rent generellt, menar han, men tillägger att “så kan det bli, ja”.

Frångick ni era etiska riktlinjer eftersom det här helt enkelt var så pass lönsamt?

“Dialogen kom sig av att när vi köpte Sofort så hade de verksamhet som innefattade sådana här sajter. Och då ställde vi oss frågan: är det här något vi vill stänga ner eller fortsätta med? Och då kom vi fram till att under de förutsättningar som vi angett i de etiska instruktionerna så tycker vi att de här sajterna är etiskt försvarbara”, säger Knut Frängsmyr.

Tror ni inte att en del kan uppfatta till exempel Livejasmin som uppenbart kränkande?

“Jag tror att du har rätt, det vill säga att det är en bedömningsfråga. Många kommer att tycka olika saker, men vi måste dra gränsen någonstans för vad vi tycker är etiskt försvarbart och då har vi gjort det utifrån de olika direktiv som anges i de etiska riktlinjerna, som är kopplade till samhällets normer i övrigt. Om man inte är en seriös aktör så passerar man inte genom vårt etiska filter”, säger han.

Även för sin produkt Klarna Checkout har Klarna frångått sina ursprungliga etiska riktlinjerna. Men vad Knut Frängsmyr känner till är inga porrsajter anslutna till den betaltjänsten.

Här kan du läsa Klarnas etiska riktlinjer gentemot sina handlare.  

JOHANNA EKSTRÖM, ERIK WISTERBERG

Vet du mer? Mejla johanna@breakit.se eller erik@breakit.se

LÄS DE ÖVRIGA ARTIKLARNA I BREAKITS GRANSKNING: 

Efter Breakits avslöjanden – Klarna granskar 35 000 handlare

Klarnas vice vd försvarar bolagets tyska porrpolicy

Porr lyfter Klarnas intäkter - med hjälp av kryphål i egna reglerna

Läs mer