Tom Xiong: Dejtingappen Tantan mer än en "kinesisk Tinder-klon"

Tantan
Tom Xiong: Dejtingappen Tantan mer än en "kinesisk Tinder-klon"

Tom Xiong

Krönikör

Svensk-kinesiska paret Yu Wang och Sophia Pan är på väg att, helt under radarn från oss hemma i Sverige, bygga nästa riktigt stora techsuccé med svenska rötter, skriver Breakits Kina-expert och krönikör Tom Xiong.

Låt inte uttryck som ”Tinder-klon” lura dig när dejtingappen Tantans framfart diskuteras: Att lyckas bygga en produkt med miljontals användare i Kina är väldigt, väldigt svårt. Och låt inte uttrycket ”dejtingapp” lura dig heller: den här marknaden i Kina är mycket viktigare än vad du kan tro.

Det är enkelt att använda uttryck som ”Tinder i Kina” eller ”Blocket i Iran” när vi ska sammanfatta någon story om en svensk utomlands som bygger sitt bolag. Som läsare och journalist är det enkelt att lägga en kopieringsstämpel på startupen som nämns och således diskonterar storyn utifrån det. 

Men innovation kan te sig på väldigt många olika sätt – bara för att någon gör ”Blocket i Iran” betyder det inte att det är lättare att bygga upp det företaget än det var att bygga upp Blocket i Sverige.

Tantan kan se ut som en Tinder-kopia på ytan – men om det var så enkelt att ”bara” kopiera Tinder, lansera appen och sedan bli jätteframgångsrik – hur kommer det sig alla de andra ”Tinder-kopiorna” i Kina har misslyckats med exakt detta?

I en värld där alla snackar om VR och självkörande bilar är det lätt att glömma hur svårt det är att förstå sin målgrupp, bygga en enkel produkt som de älskar och skala det från hundratals till miljontals användare. Det är lätt att glömma hur imponerande det faktiskt är.

Det är heller inte lätt att vara ung i Kina idag. Under gymnasiet och universitetet har du en oerhörd press på dig att prestera akademiskt. De flesta börjar förbereda sig för högskoleprovet med stenhårt plugg 12 timmar om dagen varje dag i veckan redan under andra året på gymnasiet. Under universitetstiden handlar det mer om att jaga din examen så att du kan vara konkurrenskraftig när du ska hitta ett jobb än att ha ett roligt studentlivet.

Kombinera det med två ytterligare faktorer; de flesta flyttar direkt efter studierna till en helt ny stad där man inte känner någon, och direkt efter att du börjar ditt första jobb börjar familjen fråga när du ska gifta dig och skaffa barn.

Man går från att inte ens tänka på sitt sociala liv till att helt plötsligt bo i en liten lägenhet i en helt ny stad utan vänner där mamma ringer dig varje vecka för att fråga om du har hittat den rätte än. Om du har tur så ringer hon åtminstone inte och säger att hon satt upp en middag med en ”jättetrevlig” kille/tjej. 

Det finns en anledning till de tusentals memes på internet med asiatiska ”Tiger moms”.

Samtidigt pågår en accelererande ”New York-ifiering” av unga människors värderingar i landet. Individualism, karriärfokus och livstil. Jag har just kämpat ihjäl mig för att plugga, ta examen och hitta ett jobb. Jag vill njuta av det, inte gifta mig och skaffa barn! 

Tinder i USA effektiviserar ett ganska ytligt användarproblem. 

Tinder, eller snarare Tantan, i Kina hjälper dig att återta makten över ditt liv.

Transparens: Under en kortare period 2015 var jag anlitad som rådgivare åt P1, som är ett systerbolag till Tantan.

Läs fler artiklar
LÄS MER