Bli proffskodare helt kostnadsfritt - fransk miljardär står för notan

programmering Silicon valley
Bli proffskodare helt kostnadsfritt - fransk miljardär står för notan

Xavier Niels Foto: @jibees for LeWeb11 Conference @ Les Docks -Paris- / Flickr

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

10.000 elever får möjlighet att utbilda sig till programmerare i Silicon Valley helt gratis - men det finns en hake.

Det är den franske miljardären Xavier Niels som ligger bakom utbildningen som nu uppmärksammas av den amerikanska techsajten Techcrunch. Idén är enkel. Alla ska få chansen att bli programmerare oavsett betyg, bakgrund och ekonomiska resurser. Skolan, som heter 42, välkomnar alla mellan 18 och 30 år och uttagningsprocessen har tydliga likheter med TV-serien Hunger Games.

Under fyra veckor, dygnet runt, får alla intagna eleverna tävla mot varandra i olika kodnings- och logisktester. Skolan kallar det själva för en imaginär ”swimming pool” där man kastar i alla eleverna - och sedan får man se vilka som klarar att simma.

Efter de fyra veckorna så gallras de bästa studenterna ut och dessa får sedan gå på universitet under tre till fem år. Men skolan har inga lärare eller klassrum. Istället får eleverna genomföra olika konkreta programmeringsprojekt och coachas av erfarna programmerare. 

Miljardären Xavier Niels investerar till att börja med nästan 800 miljoner kronor i skolan som ska utbilda 10.000 nya programmerare de kommande fem åren är det tänkt.

Skolans utbildning har hyllats av techprofiler som Snapchat-grudares Evan Spiegel och Twitter-grundaren Jack Dorsey - bland annat i den här Youtubevideon

Är du sugen på att söka in till skolan? Ansökningsperioden har redan startat och de första eleverna tas in i november. 

Läs fler artiklar
LÄS MER