Brittiska BBC på väg att lansera egen Netflix-utmanare

Breakit - Brittiska BBC på väg att lansera egen Netflix-utmanare

Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Englands public service bolag planerar just nu för att lansera en egen betaltjänst för on demand tv på nätet.

Det är The Telegraph som nu rapporterar att BBC har fått tummen upp av politiker för att vidareutveckla en egen videobetaltjänst på nätet.

Enligt sajten började diskussionen i torsdags då det avslöjades att en rapport om bolagets framtid uppmanar BBC att titta på möjligheterna att etablera en betaltjänst utanför den vanliga finansieringen genom tv-licens.

Redan i dag har det statliga tv-bolaget gratistjänsten Iplayer. Den ska alltså kompletteras med en betaltjänst.

Enligt uppgifter till The Telegraph är BBC:s lokala konkurrent ITV med på att ta fram den nya tjänsten, tillsammans med en rad produktionsbolag som amerikanska NBC och Carnival Films, som ligger bakom tv-serien Downton Abbey.

BBC är Storbritanniens motsvarighet till både SVT och Sveriges Radio. Att ta betalt utöver licensen kommer därför att vara kontroversiellt. Nu får dock bolaget stöd från politiskt håll.

“Om de vill utforska den typen av möjligheter kommer vi att uppmuntra dem. Det kan komma en tidpunkt i framtiden då all tv levereras via nätet. Då blir det en mer realistisk, praktisk möjlighet att röra sig mot element av frivillig prenumeration”, säger landets konservative kulturminister till The Telegraph.

Läs fler artiklar
LÄS MER