Sök

Kodkalas i skyarna på årets Gothenburg Startup Hack

Gothenburg Startup Hack

Kodknackarna på startup hack har tagit steget från Jolt Cola till smaksatt vatten.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

100 stycken visionärer, programmerare och designers samlades i helgen för att snabbhacka nya produkter i Göteborg.

I tio timmar fylldes 28:e våningen på Gothia Towers med ett kontinuerligt smattrande från tangentbord och prasslet från godispåsar. 

Utanför panoramafönstrena har hackarna Göteborgs lyxigaste utsikt men nu är det fullt fokus på kodknackandet. Om bara några timmar ska den färdiga produkten pitchas inför en jury med seniora utvecklare, investerare och desginers.

Ett av lagen som är med jobbar intensivt med sin app, Faceless.

“Det funkar ungefär som Tinder, fast utan bilder. Istället skriver man en slags slogan för sig själv”, säger Katarina Bergbom.

Till vardags pluggar hon informationsteknik på Chalmers, men nu testar hon entreprenörslivet för en dag tillsammans med tre av sina medstudenter.

“När man sitter hemma med en idé blir det ofta till att man inte gör något med det. Här sätter man sig verkligen ned och skapar något i tio timmar. Det är asroligt att se att det faktiskt blir ett resultat av det”, säger Michelle Tran Luu, som också är med på utvecklingen av Faceless.

Hackarna som är på plats kommer från konsultbolag, startups eller är bara entusiaster. Den klart största gruppen är dock studenter från Chalmers. Det är också de som är evenemangets kärnmålgrupp.

“Vi tycker att det är för mycket fokus på storbolagen när man slutar på Chalmers. Vi vill visa det här communityt till fler personer och låta dem känna på hur det är att brinna för en idé som man faktiskt skapar och kan hjälpa andra människor med”, säger Tomas Ohlsson.

Tomas Ohlsson Johannes Tveitan

Thomas Ohlson, medarrangör av Gothenburg Startup Hack. 

Det här är tredje året i rad som han är med och arrangerar Gothenburg Startup Hack.

Första året klämde de in ett gäng kodare i ett bankvalv, andra året skickade de ut kodare på havet i en båt och i år har man alltså hissat kodarna 100 meter upp i luften.

“Vi tycker att det är en viktig del av det hela att man är i en annan miljö. Det här är inte som folks vardag och vi vill att lokalen ska spegla det. I år blev det kanske lite lyxigare än förra året. Men det var sjukt mycket lättare att arrangera”, säger Tomas Ohlson.

Deltagarna har sedan tidigare delat upp sig i 25 olika lag. De tio bästa får sedan pitcha sin produkt inför en tung jury på scenen.

Miriam Grut Norrby Tim He

Miriam Grut Norrby och Tim He lyssnar konsentrerat.

Produkterna bedöms utifrån design, teknisk verkshöjd och affärsmässig potential. I juryn sitter de tunga investerarna Miriam Grut Norrby på Schibsted Growth och Tim He på riskkapitalbolaget Northzone. I juryn sitter även designexperten Stefan Thomson och programmeraren Ellen Sundh.

Deltagarna får själva rösta fram de tio bästa lagen som sedan får två minuter på sig att förklara sin produkt för juryn.

“Bolagen får först pitcha för varandra och rösta så vi silar redan där. Det gäller att ha en tight pitch när man ska förklara tio timmars arbete på två minuter”, säger Tomas Ohlson.

 

Läs mer