Konkurrensverket kan stoppa Hemnet-köpet

 Konkurrensverket kan stoppa Hemnet-köpet

Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket. FOTO: ANDREAS EKLUND / PRESS

Erik Wisterberg

Reporter

Pressen ökar markant mot mediejätten Schibsted i kampen om Hemnet. Redan nu finns en stämningsansökan – och Konkurrensverket står berett att gå till domstol för att stoppa Schibstedtopparnas Hemnet-dröm.

Sent under torsdagseftermiddagen landade det tunga beskedet på Schibstedtopparnas bord. Sverige-vd:n Raoul Grünthal, som ägnat snart ett år åt att försöka lägga vantarna på bostadssajten Hemnet, fick då ta del av Konkurrensverkets hårda bud.

Hemnet-affären riskerar att stoppas, i sin nuvarande form. 

Konkurrensverket måste gå till domstol för att i praktiken kunna stoppa ett uppköp. En sådan stämningsansökan har nu tagits fram – och det var ett utkast av denna som Raoul Grünthal fick i sin hand i går.

"I utkastet till stämningsansökan yrkar vi på förbud mot att affären genomförs. Men vi har fortfarande inte bestämt om vi ska skicka in stämningsansökan till tingsrätten. Det gör vi först efter att vi fått höra Schibsteds inställning”, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson till Breakit. 

Schibsted vill inte avslöja vad den springande punkten i Konkurrensverkets invändningar är. 

En lågoddsare är att det handlar om Blocket bostad, som Schibsted äger. Den lösning som Schibsted har presenterat för att komma igenom nålsögat hos Konkurrensverket är att licensiera ut Blocket bostad till Bovision

I mars tog konkurrensverket beslut om att inleda en fördjupad granskning av affären, där Schibsted har förhandlat klart med Hemnets ägare om att förvärva 80 procent av aktierna. 

Schibsted har nu en månad på sig att anpassa upplägget i affären. Annars kan en rättslig strid vänta.

"Vi skickade i går eftermiddag vårt utkast till stämningsansökan. Nu vill vi ha in deras synpunkter innan vi fattar beslut om vi ska gå till domstol för att stoppa affären eller inte”, säger Per Karlsson.

Raoul Grünthal vill i dagsläget inte ge några kommentarer kring vilka eftergifter Schibsted överväger. 

Det mest radikala draget skulle vara en försäljning av Blocket bostad, som Schibsted startade som en utmanare till Hemnet. 

”Nu ska vi först titta på deras utkast och se vad de är oroliga för och utifrån det se vad vi kan göra för konkreta åtgärder för att dämpa deras oro”, sade Raoul Grünthal till Breakit på fredagsmorgonen

Hemnet skulle, om affären går igenom, bli en central pusselbit i Schibsteds plan för att kunna konkurrera med mediejättar som Facebook och Google. Strategin är att skapa ett massivt ekosystem av tjänster där inloggade användare genererar rik intentionsdata, som i sin tur kan säljas till annonsörer.

I centrum står även mediesajter som Aftonbladet, som fungerar som trafikmotor.

Blocket och dess kloner runt om i världen står i dagsläget för en förkrossande majoritet av Schibsteds totala börsvärde. 

Konkurrensverket uppger att ett slutligt beslut kring Schibsteds Hemnet-affär ska fattas senast 9 juni.

Läs fler artiklar
LÄS MER