Hyper Island: Därför ska du investera i designentreprenörer

Breakit - Hyper Island: Därför ska du investera i designentreprenörer

Breakit

Designers är än så länge i minoritet bland entreprenörer. Det lär det bli ändring på i framtiden, skriver Hyper Island-delägaren Sveinung Skaalnes i en debattartikel.

Ingen i Start­ups­verige har missat att tunga spelare som Atomico, Creandum och EQT Ventures kapprustar miljardkassor - med sikte på nästa omgång tech­investeringar. Samtidigt duggar prognoser om kyligare klimat för entreprenörer från svenska investerare tätt. "Tillväxt duger inte", låter det.

Att fler investerare efterfrågar en fungerande affärsmodell kan ses som ett uttryck för mognad efter en lång period av hajp. Men med det sagt: Kassorna ser inte ut att sina den närmaste tiden.

Vi på Hyper Island, som dagligen möter investerare och entreprenörer över hela världen, alla i jakten på att framtidssäkra sina idéer och affärer, vill slå ett slag för designentreprenören*.

I dagsläget är designers ännu en minoritet bland entreprenörer, men vi tror att många av morgondagens stjärnentreprenörer finns att finna där.

Här är en rad anledningar till att designentreprenören kan vara framtidsinvesteringen du söker.

1.    De är tidsmaskiner. Eller snarare: De har övat upp en förmåga att se 10 steg framför sig, vilket gör att de kan snabbt skapa en känsla för den slutgiltiga upplevelsen. Och vi vet ju alla med oss att disruptiv innovation oftast inte uppstår genom inkrementell utveckling utan genom visionära idéer. Så ett tidsmaskinellt sinnelag kan vara en stor fördel.

2.    De älskar människor. Designers är genuint människoorienterade, de har empati och djup passion att lösa problem som skapar värde, vilket borgar för genomtänkta, långsiktiga tjänster, starka affärsmodeller, och produkter som människor är beredda att betala för i praktiken.

3.    De vet bättre än att bli saltstoder. De blickar inte bakåt, deras förändringsbenägenhet sitter i ryggmärgen, de är helt enkelt inställda på konstant förändring, förbättring och förädling. Allt för att samtidigt tillgodose behovet idag och imorgon, aldrig stanna i det som fungerade igår.

4.    De är talangmagneter. Chansen att attrahera människor, ja talanger är människor, är så mycket större för den som faktiskt gillar människor. Dessutom byggs ofta en sund företagskultur kring designers som också är ledare, tack vare öppenhet för att misslyckas och lära av motgångar, nyfikenheten och framåtblickandet.

5. De är detaljnördar. Ett öga för detaljer är inte alltid det första investerare frågar efter när de synar en framtida stjärnentreprenör. Men i dagens startup­klimat är det ofta detaljerna som avgör vilket företag som fångar folket. Designers har ett öga för detaljer som många traditionella affärsmänniskor saknar. 

I dag har design också börjat få plats kring bordet hos riskkapitalbolagen. Detta mycket tack vare föregångsbolagen KPCB med Design Partner John Maeda och GV (f.d. Google Ventures) genom sin “designsprintapproach”. Här i Sverige går EQT Ventures fram i samma anda, med Ted Persson som Design Partner och andra “nya” specialister på centrala stolar i bolaget. 

Vi tror nyckeln till att bygga framtidens produkter och tjänster ligger i bolagens förmåga att fostra öppna, inkluderande samarbeten där teknik, affär och design möts.

Så min uppmaning till riskkapitalbolag så väl som inkubatorer, investerare och grundarteam är enkel: våga vidga blicken, utmana komfortzonen och välkomna nya perspektiv genom att skapa förutsättningar för designers och andra underrepresenterade grupper i era nätverk, mötesplater och bolag. 

Vilka som blir morgondagens hetaste bolag och entreprenörer kan såklart bara tiden utvisa, men att designentreprenörer kommer bygga flera av framtidens viktiga bolag är jag säker på.

Sveinung Skaalnes 
Utbildningsutvecklare och delägare på Hyper Island 

Läs fler artiklar
LÄS MER