Efter Uberpop – nu hårdgranskas den svenska delningsekonomin

Uber
 Efter Uberpop – nu hårdgranskas den svenska delningsekonomin

Mikael Damberg vill granska delningsekonomin. FOTO: Pressbild Uber/Regeringskansliet.

Erik Wisterberg

Reporter

Snedvrider bolag som Airbnb och Uber konkurrensen? Näringsminister Mikael Damberg vill ha svar och ber Konkurrensverket att granska delningsekonomin.

I onsdags kom beskedet. Den hårt kritiserade bugdettjänsten Uberpop skrotas i Sverige, på obestämd tid i väntan på ny reglering.

Bara en dag tidigare sågade näringsminister Mikael Damberg Uberpop under Breakits utfrågning på Sup46

”Vi kan inte ha en situation där seriösa företagare som betalar skatt och följer reglervek blir utkonkurrerade av företag som struntar i reglerna. Det kan inte vara meningen med den digitala ekonomin,” sade Mikael Damberg.

Nu kommer nya besked från regeringen om den heta och växande delningsekonomin. Mikael Damberg ger Konkurrensverket i uppdrag att granska hela sektorn och dess inverkan på den traditionella ekonomin. 

”Det pågår just nu en rad diskussioner om delningsekonomi och e-handel, bland annat om internetplattformars starka ställning och i samband med att Uberpop läggs ned. Vi behöver ta ett brett grepp kring konkurrensaspekterna av dessa nya företags framväxt för att säkerställa både en gynnsam utveckling och rättvis konkurrens”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande. 

Regeringen säger sig vilja främja en positiv utveckling av delningsekonomin. 

Konkret ska Konkurrensverket utreda ”om det finns hinder som hämmar utvecklingen av effektiv konkurrens eller åtgärder som behöver vidtas för att säkerställa en effektiv tillsyn och konkurrens mellan företag inom delningsekonomin och den konventionella ekonomin”.

Konkurrensverkets utredning ska vara färdig senast 1 mars 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER