1700 hade anmält sig – men så få dök upp på Sthlm Tech Protest

Breakit - 1700 hade anmält sig – men så få dök upp på Sthlm Tech Protest

Ett 40-tal demonstranter dök upp på Sthlm tech protest. FOTO: Erik Wisterberg.

Erik Wisterberg

Reporter

Nära 2.000 hade anmält intresse. Men när Sthlm tech protest gick av stapeln dök blott ett 40-tal demonstranter upp.

Efter Spotifys öppna brev var arrangörerna bakom Sthlm Tech Meetup snabba på kanalisera techbolagens och entreprenörernas frustration.

I början av april skapades Facebook-eventet ”Sthlm tech protest” – och i dag var det dags.

Medieintresset har varit stort kring entreprenörernas kamp för bättre villkor, bland annat gällande bostadsfrågan och beskattningen av personaloptioner. 

Över 1700 personer hade anmält intresse för protestaktionen på Facebook, och arrangörerna hade hoppats på att ett hundratal skulle dyka upp. 

Men när demonstrationen startade vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen räknade Breakit till blott ett 40-tal demonstranter som samlades i vårsolen utanför Sveriges riksdag.

Talkörer, trummor och annat som hör demonstrationer till lös med sin frånvaro. Men strax efter klockan tio marscherade ett tiotal personer in framför riksdagshuset med plakat. 

”If Spotify leaves Tidal wins”, stod det på ett av dem. 

Samtliga 349 riksdagsledamöter var inbjudna. Arrangören till demonstrationen, Tyler Crowley, delade ut gula tulpaner till den lilla skara politiker som faktiskt dök upp för att lyssna på techbolagens och entreprenörernas krav. 

 

Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Liberalerna, var en av politikerna som var på plats. 

”Det är uppenbart att skattereglerna inte är tillräckligt attraktiva för att vi ska kunna ta vara på potentialen i de nya kreativa bolagen”, sade han till Breakits reporter på plats. 

Elisabeth Svantesson, andra vice partiordförande i Moderaterna med ansvar för arbetsmarknadspolitik, vill hjälpa techbolagen genom att göra det enklare att få hit rätt arbetskraft. 

”Vi behöver skapa en kort och enkel väg till Migrationsverket och korta handläggningstiderna”, sade hon till Breakit under demonstrationen. 

Partikollegan Lars Hjälmered: 

”Vi vill också förändra optionsbeskattingen”. 

Breakits utsände såg ingen representant från regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Förutom den relativt blygsamma skaran av demonstranter var ett flertal svenska och internationella medier på plats för att täcka händelsen. Tyler Crowley gav intervjuer på löpande band, bland annat till brittiska BBC och Svenska Dagbladet. 

 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER