Nu är ödesdatumet satt – då avgörs framtiden för Hemnet

Nu är ödesdatumet satt – då avgörs framtiden för Hemnet

Foto: Andreas Eklund / Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Konkurrensverkets chefsjurist: ”Just nu jobbar vi för högtryck med den här frågan”

På onsdagsmorgonen flaggade den norska mediejätten Schibsted för att köpet av bostadssajten Hemnet är i fara.

I början av mars tog Konkurrensverket beslut om att inleda en fördjupad granskning av Schibsteds köp av bostadssajten Hemnet. Schibsted hade då gjort klart med förvärv av en majoritet av aktierna i en affär som värderade hela Hemnet till 1,5 miljarder kronor. Men eftersom Schibsted också äger Hemnet-konkurrenten Blocket Bostad så agerade Konkurrensverket.

"I det här fallet köper tvåan på marknaden ettan. I det läget är det naturligt att vi gör en fördjupad granskning”, säger Konkurrensverkets chefjurist Per Karlsson.

Den fördjupade granskningen är nu på väg in i ett slutskede:

"Vi kommer ta beslut senast den 9:e juni om vi ska gå till domstol för att stoppa affären eller inte”, säger Per Karlsson.

En nyckelfråga är Schibsteds ägande i Blocket Bostad. Redan i december kunde Breakit berätta att Schibsted bestämt sig för att licensera ut Blocket Bostad till Bovision. Men frågan är om det räcker för att få ett godkännande från Konkurrensverket. 

"Schibsted har valt att licensera ut driften av Blocket Bostad till Bovision, det är inte riktigt samma sak som att sälja den delen. Det är en del av den här affären som vi analyserar och kommer väga in i vårt beslut”, säger Per Karlsson och tillägger:

"Just nu jobbar vi för högtryck med den här frågan. Vi har inte bestämt oss för vilken linje vi ska gå på”.

Läs fler artiklar
LÄS MER