Hemnet-köpet i fara - myndighet kan stoppa miljardaffären

Hemnet-köpet i fara - myndighet kan stoppa miljardaffären

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Uppdaterad: Schibsteds Sverige-chef Raoul Grünthal kommenterar den den ”ökad osäkerheten”.

Den 16 december meddelade Schibsted att man köpt en aktiepost om 15 procent i Hemnet från Fastighetsmäklarförbundet. Sedan tidigare hade den norska mediejätten gjort klart med köp av ytterligare 65 procent av aktierna i hemnet. Affären såg därmed ut att vara klar i en transaktion som värderade hela Hemnet till 1,5 miljarder kronor.

Men på onsdagsmorgonen kommer nu uppgifter som tyder på att hela köpet riskerar att gå i stöpet. Det är Schibsted själva som i samband med sin kvartalsrapport flaggar för problem med de svenska konkurrensmyndigheterna.

I rapporten skriver Schibsted att ”det finns en ökad osäkerhet kring förvärvet av Hemnet” och att ”Schibsted förväntar sig en diskussion med svenska Konkurrensverket”. Exakt vilka krav som kommit från Konkurrensverket framgår inte men i rapporten skriver Schibsted att de fortsatta diskussionerna med Konkurrensverket kan leda till ”kommersiella lösningar”. 

Schibsteds Sverige-chef Raoul Grünthal vill inte ge någon prognos för sannolikheten att Hemnet-affären går igenom.

"Vi signalerar nu att vi har en process som vi måste gå igenom med Konkurrensverket men jag vill inte värdera våra chanser", säger han och fortsätter:

"Vi förväntar oss en dialog med Konkurrensverket där vi tittar på olika lösningar helt enkelt. Det viktiga för oss är att vi får en lösning som fungerar väl på bostadsmarknaden".

Läs fler artiklar
LÄS MER