Climeon landar order från SSAB: "Bästa tänkbara partner"

Breakit - Climeon landar order från SSAB: "Bästa tänkbara partner"

Vd Thomas Öström och Climeons senaste modul. Foto: Climeon

Sofia Honungsmåne

Reporter

Svenska energibolaget Climeon tar ytterligare kliv framåt genom att nu få en viktig expansionsorder från stålverket SSAB.

Vi har tidigare skrivit om att Climeon fått en stor internationell order från det italienska varvet Fincantieri. Men bolaget, som tagit fram en teknik som omvandlar vatten till energi, växer även på hemmaplan.

Som en del av målsättningen för en fossilfri svensk stålindustri 2045, valde stålverket SSAB i Borlänge att installera en första Climeon Ocean-enhet för ungefär ett år sedan. Resultatet av installationen har tydligen varit lyckad för nu har bolaget lagt en expansionsorder på ytterligare en Climeon-modul.

“För Climeon så är den här expansionsordern en ytterligare bekräftelse på att vår teknologi är stabil i drift hos kund och att lösningen levererar kundvärde. Med dagens tillkännagivande så har nu båda våra viktigaste kunder meddelat sin avsikt att utöka sina installationer”, säger Carl Åberg, ansvarig för stålmarknaden på Climeon.

Climeon Ocean-moduler tar tillvara på den outnyttjade restvärmen, till exempel varmvatten, från produktionsprocessen och omvandlar den till 100 procent ren el.

Den höga effektiviteten ger stora besparingar av fossilt bränsle och koldioxidutsläpp. I faktiska siffor gör Climeons teknik att “ett normalstort stålverk” kan spara upp till 2000 ton bränsle och 6000 ton koldioxidutsläpp årligen, enligt Climeons vd Thomas Öström.

Han berättar vidare för Breakit att den här expansionsordern är viktig för dem av flera skäl:

“Det är bästa tänkbara start inom stålindustrin för oss att samarbeta med SSAB. De är stora och är beredda att utmana och bryta ny mark när det gäller miljövänligare energiutvinning.”

“Vi på Climeon kommer med en helt ny pusselbit till en bransch. Nu gäller det för oss att få branschen att förstå hur de kan använda den här nya teknologin, och vi måste lära oss respektive bransch mer och mer. Just inom stålindustrin finns det väldigt mycket att göra framåt.”

Vad betyder den här ytterligare ordern från SSAB för er rent konkret?
"Den betyder att vi nu gör en full satsning mot stålindustrin”, avslutar Thomas Öström.

Läs fler artiklar
LÄS MER