Mikael Damberg: "Om det var min app skulle det ha känts jobbigt"

Breakit - Mikael Damberg: "Om det var min app skulle det ha känts jobbigt"

Mikael Damberg och Olle Aronsson. Foto: Sofia Houngsmåne.

Johanna Ekström

Reporter

Näringsministern fick svara på flera brännheta frågor under Breakits utfrågning. En av dem handlade om Försvarsmaktens träningsapp.

Ett hundratal personer hade kommit för att lyssna när Breakit frågade ut näringsminister Mikael Damberg på Sup46 i centrala Stockholm under tisdagen.

Efter Spotify-grundarnas öppna brev, där de ställde en rad politiska krav, har en rad event på temat arrangerats. Det här var första gången som Mikael Damberg ställde upp för en längre utfrågning.

Vissa frågor ville näringsministern dock inte svara på, som vad han anser om optionsförslaget som lagts fram till regeringen.

“Jag inväntar remissvaren”, säger han.

Men han passade ändå på att ge en känga till Spotify:

“Vi kan inte ha ett nordiskt socialdemokratiskt välfärdssystem med ett amerikanskt skattesystem”.

“Några kommer bli väldigt rika i den digitala ekonomin, men samtidigt vill vi bygga ett samhälle som hänger ihop, det är en mycket större fråga än optionsprogrammen”, säger han.

Även kring bostadsfrågan var svaren lite vaga. Damberg kritiserade förra regeringens ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter och lyfte fram en satsning på 6 miljarder som den rödgröna regeringen gjort för att få fart på byggandet.

“Det viktigaste är att man kommer upp till en hög nivå av bostadsbyggande under en lång tid”.

“Men det finns ingen ‘magic bullet’ när det kommer till bostadsbyggande”, säger Damberg.

En annan fråga som kom upp var bristen på programmerare i Sverige.

Mikael Damberg menade att den som vill förändra världen borde satsa på just det yrket. Och tog upp vikten av att programmering som skolämne.

“Jag bryr mig inte om det är ett nytt slöjdämne eller om det går in under matematik eller i något annat ämne. Bara det kommer in tidigt så att alla svenska ungdomar får upp ögonen för vad programmering är”.

“Vi tappar jättemånga tjejer tidigt som fått för sig att teknik och matematik är svårt och tråkigt, det behöver vi förändra”, säger han och hänvisade till att Skolverket nyligen kommit med en rapport med förslag på att programmering ska ingå i andra ämnen snarare än att vara ett eget.

Nyligen har Breakit avslöjat hur mycket Försvarets träningsapp kostade skattebetalarna, något som fick många inom startupvärlden att reagera.

På frågan vad han anser om app-satsningen svarar Damberg:

“Den är uppenbarligen väldigt nedladdad, men jag som minister ska inte ha några uppfattningar kring vad som är korrekt. Vi har konkurrensmyndigheter som granskar det”.

Men hur skulle du ha känt om du själv var entreprenör?
 

“Om den liknade min egen produkt skulle jag ha känt att det var jobbigt”.

“Men det är inte så att den offentliga sektorn kommer att jobba mindre med appar i framtiden. Vi kommer säkert få se flera sådana diskussioner, vi är bara i starten och kommer nog få se massor av gränsdragningsproblematik framöver”, säger han.

Del 1:
 

Del 2:

 

Läs fler artiklar
LÄS MER