Fintechbolaget Lending Clubs vd avgår - då rasar aktien 26 procent

Breakit - Fintechbolaget Lending Clubs vd avgår - då rasar aktien 26 procent

Lending Clubs avgående vd, Renaud Laplanche. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Efter en internutredning väljer amerikanska Lending Clubs vd Renaud Laplanche att avgå.

Man kan i milda ordalag säga att det stormar rätt rejalt kring peer to peer-lånebranschen nu för tiden. I höstas gick låneplattformen Trustbuddy i konkurs.

Så sent som idag, måndag, stötte svenska Toborrow på problem när ett av bolagen som tagit lån via plattformen gick i konkurs. Samtidigt meddelar Toborrows investerare NFT Ventures att man letar efter någon som kan ta över stafettpinnen.

Nu rapporter Business insider att även amerikanska Lending Club har problem.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att vd:n avgår. Anledningen som uppges är att en internutredning har visat att bolaget har sålt stabilia lån, så kallade “sub prime”-lån för 22 miljoner dollar till en enskild investerare i strid med investerarens uttryckliga instruktioner.

När börsen öppnade efter pressmeddelandet kollapsade aktien fullständigt och var vid ett tillfälle ned 26 procent. Samtidigt släpptes bolagets senaste kvartalsrapport som visade sämre resultat än väntat, vilket bidrog till att aktien kraschade.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Toborrow tog in riskkapital från NFT Ventures för att täcka upp förlusterna när bolaget Nordic Bike gick i konkurs. De som drabbas av konkursen är långivarna och inte Toborrow som låneplattform. Vi beklagar den otydliga formuleringen.

Läs fler artiklar
LÄS MER