Sök

Tidigare Meta-chefen Sam Rihani kliver in i Hummy: “Väldigt modig satsning”

MetaHummySociala medier
Claes Mårtén och Sam Rihani. Foto: Press/Montage

Claes Mårtén och Sam Rihani. Foto: Press/Montage

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Efter många år som högsta chef på Meta i Sverige har Sam Rihani lämnat techgiganten.

Nu kliver han in som investerare och rådgivare i Hummy – som han kallar för en modig satsning.

“Det kommer nog bli väldigt tufft, för det är stora konkurrenter”, säger han till Breakit.

Hummy, ett sociala medier-nätverk, har ännu inte introducerats för världen.

Men investerarna har inte låtit vänta på sig för det. Bolaget har knutit till sig en redig uppställning av namnkunniga profiler. Microsofts före detta Sverigechef Hélène Barnekow och Vois vd Fredrik Hjelm är några av dem.

Nu ansluter även Sam Rihani, tidigare chef för Meta i Sverige och Finland. 

“Det är klart att det känns jättekul. Det är jättehäftigt och fantastiskt att få den valideringen av en sån person”, säger Claes Mårtén, som berättar att allt blev klart i slutet av mars. 

Sam Rihani slutade på Meta under förra året, efter 13 år på den globala techgiganten. Nu ska han figurera som rådgivare till Hummy.

“Det är en väldigt modig satsning på ett väldigt etablerat område, men jag tror på visionen och tanken man har bakom produkten, vilket gap den ska fylla”, säger Sam Rihani. Han fortsätter: 

“Men det kommer nog bli väldigt tufft, för det är stora konkurrenter. Men jag tror stenhårt på Claes och teamet. Man måste vara lite tokig för att göra såna här grejer och han är det, men han är väldigt passionerad och har en väldigt god tanke till varför han vill göra det.”

Hur mycket investerar du?

“Det tänker jag inte berätta.”

Det är flera tunga namn som investerat i bolaget. Vad tror du att det är som lockar?

Alla vet vad sociala medier är och alla använder det på ett eller annat sätt. De spelar en stor roll i samhället och i våra liv. Det är nog också många som tycker att det finns saker som kan bli bättre och göra annorlunda, som de stora plattformarna lite kommit ifrån. Det är det som är en av grejerna som jag tror lockar investerare och att man tror på att det går att göra annorlunda med förhoppningen om att göra det lite bättre, mer autentiskt och där man är mer engagerad”, säger han.

“Rent ekonomiskt så är det en jättemarknad och det är klart att det finns utrymme för fler aktörer. Även om det finns två jättar så är marknaden fortfarande oändlig. Att lyckas med en bråkdel av vad de största har gjort så tror jag att man ändå kan vara väldigt framgångsrik”, säger Sam Rihani. 

Enligt Claes Mårtén hjälper Sam Rihani nu till med alltifrån frågor om data till framtida kommersiella samarbeten. 

“Överlag sitter han väldigt mycket med mig”, säger Claes Mårténs och fortsätter:

“Sam är en oerhört sympatisk person och väldigt opretentiös. Han har gjort den här resan tidigare, för han var med och byggde upp sociala medier i Norden. Han är den som är störst på det här. Han var en av de första 300 som anställdes på Meta globalt, så han har mycket erfarenheter och otroligt kompetens”, säger Claes Mårtén, och berättar att bolaget planerar att expandera till USA.

När planerar ni att gå in i USA?

“Vi måste få vårt proof of concept. Jag tror att vi har det under sommaren, och då kan vi gå mot USA i slutet av året. Där har vi redan ett antal initiativ som hjälper oss att förbereda inför en amerikansk expansion”, säger Claes Mårténs.

Under 2021 hade Sam Rihani, som Nordenchef på Meta, en lön på 5,47 miljoner kronor. Men som rådgivare på Hummy får han ingenting. 

“Han har investerat i bolaget och det finns många uppsidor för honom genom det. Sen har vi ett upplägg där han kommer få aktier i framtiden”, säger Claes Mårtén.

Totalt har bolaget tagit in närmare 30 miljoner kronor i kapital. Förutom namnen som nämns inledningsvis i den här artikeln har även sociala medier-profilerna Viktor Frisk, Samir Badran och Linnéa Claeson investerat. Christian och Halldora von Koenigsegg samt Changers Tech-medgrundaren Binette Seck har också klivit in. 

Var först med det senaste! Ladda ner Breakits app och aktivera pushnotiserna!

Läs mer