Welds nya interaktiva verktyg gör vem som helst till apputvecklare

Weld Action blocks
Welds nya interaktiva verktyg gör vem som helst till apputvecklare

Tom Söderlund och Action blocks. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Först handlade det om att hjälpa människor att bygga prototyper och hemsidor. Nu vill Weld demokratisera möjligheten att skapa interaktiva appar.

Den nya tjänsten “Action blocks” som lanseras i dag, tisdag, fungerar som ett dra- och släppverktyg för att skapa appar för webben. Genom att sätta ihop små byggklossar kan man skapa enklare spel, animationer och kalkylatorer.

“Endast 0,5 procent av befolkningen kan koda, vi vill göra det tillgängligt för alla. Genom att lansera Action blocks tar vi ett steg närmare vår vision om att låta vem som helst bygga både appar och tjänster utan kodkunskaper,” säger Welds vd Tom Söderlund.

Bolagets första tjänst gjorde det möjligt för att skapa digitala prototyper och i september släpptes ett sajtbyggarverktyg. Det här är alltså ett tredje utvecklingssteg.

Den färdiga Weld-appen kan bäddas in i en existerande hemsida eller blogg, eller publiceras som en fristående webbtjänst med egen domän. I nuläget finns Action blocks bara för webben.

“På sikt ska man kunna göra appar även för Ios och Android men det här är en stor milstolpe och ett steg på vägen. Jag känner inte till många andra verktyg som gör det som Weld gör nu,” säger Tom Söderlund.  

Bolaget har tidigare tagit in 1 miljon kronor i riskkapital från Tommy Palm och Alexander Ekvall, två av hjärnorna bakom spelsuccén Candy Crush Saga.

Weld är baserat i Stockholm och har för närvarande ungefär 20.000 registrerade användare, varav ungefär 1.000 är aktiva varje månad.

“Det ska vara roligt och lekfullt att skapa interaktiva tjänster på vår plattform. Vi är väldigt mycket inspirerade av Lego och Minecraft,” säger Tom Söderlund.

Läs fler artiklar
LÄS MER