Svenska Soundcloud nysatsar - utmanar Apple Music och Spotify

Breakit - Svenska Soundcloud nysatsar - utmanar Apple Music och Spotify

Eric Wahlforss är medgrundare till Soundcloud. FOTO: AP/TT/Richard Vogel

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Svenskgrundade Soundcloud har genomgått en tuff finansiell kris. Räddningen ska bli en mer artistvänlig prenumererad betaltjänst.

I en intervju som publiceras på Di Digital pratar Eric Wahlforss för första gången på lång tid om hur det går för hans musiktjänst Soundcloud.

Bolaget, som har haft svårt att skapa intäkter, lyckades under 2015 klara livhanken genom 650 miljoner kronor i ny finansering - framför allt lån.

Det nya lyftet för bolaget ska bli den betalda musiktjänsten Soundcloud Go. Med den ska Eric Wahlforss och hans medgrundare Alexander Ljung ta upp kampen med bjässar som Spotify och Apple Music.

Enligt Eric Wahlforss ska det bland annat ske genom att ge artisterna mer makt.

”Det är väldigt mycket vaÌŠr vision, just att ge kontroll tillbaka till artister och till rättighetsinnehavare över hur deras musik monetariseras och sprids över nätet. Om man ser paÌŠ andra tjänster är det väldigt sällan som den typen av kontroll finns”, säger Eric Wahlforss till Di.

Exakt hur det ska gå till är han än så länge fåordig om. Soundcloud Go har redan lanserats i USA och nu står Storbritannien på tur.

Soundcloud har ägnat de senaste månaderna åt att säkra musikrättigheter från stora skivbolag.

”Det har varit ett jäkla jobb att faÌŠ ombord alla fraÌŠn majorbolag till indiebolag. Alla de stora skivbolagens grenar har ganska mycket inflytande och olika aÌŠsikter om hur världen borde se ut", säger Eric Wahlforss.

Läs fler artiklar
LÄS MER