Därför ångrar Jane Walerud att hon sålde sitt miljardbolag

Breakit - Därför ångrar Jane Walerud att hon sålde sitt miljardbolag

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Sveriges framgångsrikaste affärsängel talar ut i stor intervju.

Jane Walerud var åtta år när hon inledde sin entreprenörskarriär.

“Jag sålde slipsar till herraffärer. Min storasyster sydde slipsarna och jag fick stå för säljet. Affärerna gick utmärkt”, säger Jane Walerud och skrattar.

Hon är född i San Francisco, träffade sin svenske make under studierna på Stanford och följde med honom till Sverige 1983.

16 år senare hoppade hon av från telekomjätten Ericsson tillsammans med tolv ingenjörskolleger för att starta Bluetail. Det var ett it-företag som utvecklade en programvara för att göra e-postsystem och webbplatser mer driftsäkra.

18 månader efter starten köptes bolaget upp - för närmare 1,5 miljarder kronor. En drömaffär men samtidigt ändå en händelse som ännu idag väcker högst blandade känslor i Jane Walerud.

”Jag ångrade mig djupt i flera år”, säger hon.

Jane Walerud beskriver försäljningen som ett smärtsamt uppbrott från många av sina bästa vänner.

”Det var vemodigt för jag blev av med mina bästa kompisar. Det är jättetrevligt med pengar men att sälja ett bolag är lite som att göra slut med ett gäng som man älskar”, säger hon.

Efter miljardförsäljningen blev Jane Walerud ekonomiskt oberoende och började bland annat investera i små tech-startups. Inom loppet av några år blev hon en av Sveriges framgångsrikaste investerare. Fram till idag har hon haft en årlig avkastning på över 60 procent på sina investeringar i tidiga skeden.

På meritlistan finns bland annat investeringar i snabbväxarna Klarna, Lensway och Tobii. I Breakits videoserie Digitala tänkare berättar Jane Walerud mer om sin investeringsstrategi, varför hon INTE fick investera i sin dotteras bolag Volumental och hur det gick till när hon köpte in sig i Klarna - efter tre glas vin. Se hela intervjun med Jane Walerud här nedan eller direkt på Youtube

 

Läs fler artiklar
LÄS MER