Elon Musk: “Hur många timmar vill en kvinna ha per vecka?”

Elon Musk: “Hur många timmar vill en kvinna ha per vecka?”

Elon Musk. Foto: Noah Berger/TT.

Sara Lindmark

Reporter

I biografin om Tesla-grundaren tecknas bilden av en man som alltid satt sitt arbete före familjen. Här är några glimtar ur Elon Musks liv.

Entrerenören Elon Musk föddes den 28 juni 1971 i Pretoria i Sydafrika. Mamman var modell och pappan var ingenjör. Redan som barn var han speciell, vilket beskrivs väl i reportageboken ”Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid” som kommer ut på svenska på måndag. 

I boken, som är skriven av Ashlee Vance, beskrivs det hur Elon Musk kunde sjunka in i sina tankar och var då totalt omöjlig att nå. Han läste i princip allt på biblioteket och när de vanliga böckerna tog slut plöjde han istället Encyclopedia Britannica.

Vi har sammanfattat ett antal faktan och citat från boken här:

"Jag tänker mycket på elbilar"
Som 17-åring flyttade han och brodern till Kanada. De började ringa runt till vad de ansåg vara intressanta personer och föreslog lunchmöten. En bankdirektör blev så imponerad av Elon Musks energi att han anställde honom som praktikant på banken. 

En gång bjöd Elon Musk in bankdirektörens dotter till en fest. De hade aldrig träffats innan men den andra meningen han sa till henne var:

“Jag tänker mycket på elbilar. Tänker du på elbilar?”

Ett annat citat som han bjöd henne på var:

“Om jag bara inte behövde äta så skulle jag kunna arbeta mera. Jag hoppas det fanns ett sätt att få näring utan att sitta ner för att äta.”

"Jag gick för långt"
När Elon Musk flyttat till Kalifornien grundade han sitt första bolag, Zip2. Han jobbade så klart hårdast av alla och drog sig inte för att påpeka om andra gjorde fel – på ett inte alltid så finkänsligt sätt. När andra hade gått hem satt han kvar och ändrade om i koden som utvecklarna hade skrivit under dagen. Så klart utan att fråga dem. I boken erkänner Musk att han faktiskt gick för långt gällande den biten. 

Kuppades bort från X.com
När Zip2 såldes till Compaq Computer 1999 blev Elon Musk 22 miljoner rikare. Han investerade 12 mijoner i internetbolaget X.com. Inre stidigheter och rivaliteter uppkom inom bolaget vilket ledde till att övriga ledningen försvann och ensam kvar blev Musk. Missnöjet mot honom växte och när han var i väg på en resa till Australien åsidosattes han i en kupp och bolaget bytte namn till Paypal.

“Jag är din hustru, inte din anställda!”
Elon Musk gifte sig med den kanadensiska författaren Justine Wilson 2000 och tillsammans fick de sex söner. Den förstfödde dog bara tio veckor gammal i plötslig spädbarnsdöd. De övriga sönerna är tvillingarna Griffin och Xavier, födda 2004 och trillingarna Damian, Saxon och Kai, födda 2006.

Enligt boken verkar han inte ha varit den bäste familjefadern utan har alltid satt arbetet i första rummet. Frun ska ofta ha upplevt att Elon kritiserat henne för småsaker och en gång påpekade hon: “Jag är din hustru, inte din anställda!”

Elons svar:

“Om du skulle vara anställd skulle jag ge dig sparken.”

I intervjun med Ashlee Vance ställer han en fråga om det motsatta könet, när de talar om skilsmässan:

“Jag borde hitta en flickvän. Därför borde jag hitta lite mera tid. Hur många timmar vill en kvinna ha per vecka? Kanske tio timmar?”

Är du sugen på att läsa boken? Då behöver du inte vänta länge – på måndag släpps den på Albert bonniers förlag.

Läs fler artiklar
LÄS MER