Försvarets träningsapp ett hån mot alla kämpande entreprenörer

Breakit - Försvarets träningsapp ett hån mot alla kämpande entreprenörer

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Man häpnar över den okunniga arrogansen som uppvisas i detta fall, skriver Breakits Stefan Lundell.

Jag blir helt enkelt heligt förbannad efter att ha läst min kollega Erik Wisterbergs granskning av Försvarsmaktens lansering av träningsappen FMTK.

Här har alltså försvaret pumpat in 25 miljoner kronor i en app som nu hotar att knäcka privata entreprenörers initiativ. Det är helt enkelt inte okej. Försvarets egen argumentation är samtidigt skrattretande. Johannes Hellqvist, projektledare för försvarets träningsapp, hävdar att man inte konkurrerar med de privata alternativet på grund av att man INTE tar betalt för sin produkt. Snacka om att inte förstått marknadens villkor.

Försvarets agerande är inget annat än ett stort hån mot alla Sveriges hårt kämpande entreprenörer. Vad blir nästa bransch som staten kliver in med sina gigantiska marknadsföringsmuskler, frågar man sig oroligt?

Som medgrundare till en liten mediestartup känner jag verkligen på riktigt för entreprenörer som Jon Wingård. Hans familjeföretag har plöjt ner flera miljoner på en egen träningstjänst som ska lanseras inom kort. Tänk dig själv vilken kalldusch att i det läget få en konkurrent som utan att tveka trycker in 25 miljoner i en snarlik tjänst - som dessutom är gratis.

Från mitt perspektiv är det som att staten skulle få för sig att starta en konkurrent till Breakit med tio gånger så stora resurser som oss. Det skulle innebära game over för oss på nolltid.

På tisdag kör vi en offentlig utfrågning av näringsminister Mikael Damberg. Tajmningen kunde knappast bli bättre. Om Mikael Damberg menar allvar med sitt tal om att skapa världens bästa klimat för startups måste han agera i den här frågan - nu.

Läs fler artiklar
LÄS MER