Sök

Här är superstjärnorna – som dissar Spotify-konkurrenten Tidal

Tidal

Kim Erlandsen, NRK P3

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den nya musiktjänsten Tidal får motta skarp kritik från en rad världsstjärnor.

Spotify-konkurrenten Tidal är en musiktjänst som ägs av 16 världsartister – som i sin tur hävdar att de vill förändra intäktsmodellen för artister till det bättre. Huvudägaren, rapparen Jay Z, har bland annat sagt att de ska ha den mest generösa royalty-modellen av alla strömningstjänster.

Alla artister är däremot inte lika övertygade om tjänstens storhet.

I en intervju med The Daily Beasts har Marcus Mumford, sångare i gruppen Mumford and Sons, gått till hård attack mot den nya tjänsten. Enligt honom hade han han inte ens hoppat på projektet i egenskap av delägare – även om han hade fått en förfrågan.

”Vi vill bara spela musik. Jag vill inte anpassa mig till Spotify, Beats, Tidal eller vad de heter. Vi vill att folk ska lyssna på vår musik på det sättet som är bekvämt för dem, och om de i sin tur inte vill betala för det, det bryr jag mig inte riktigt om”, säger han.

Sångerskan Lily Allen har också varit hård i sin kritik på Twitter – om än något mer resonerande.

”Jag ÄLSKAR Jay Z så mycket, men TIDAL är dyrt jämfört med andra, alldeles utmärkta strömningstjänster. Han har tagit de största artisterna och gjort dem exklusiva på Tidal. Folk kommer att rusa tillbaka till piratsajterna”, skriver hon i en rad tweets.

”Att skicka trafik till torrentsajter. Artister på väg uppåt (som ännu inte är miljonärer) kommer att lida av det", fortsätter hon.

Hon ifrågasätter värdet i att Tidal erbjuder bättre ljudkvalitet.

”Såvida Tidal inte börjar skicka ut högkvalitativa hörlurar till allihopa så är upplösnings-grejen rätt överflödig", skriver hon.

Lily Allen rycker även ut till Spotifys försvar, som mottagit mycket kritik för sin gratismodell.

”Spotify betalar, men artisterna får inte pengarna, så var tar pengarna vägen? Spotify är inte artisternas fiende.”

I en annan intervju med The Daily Beast sågar frontfiguren i gruppen Death Cab for Cutie, Ben Gibbard, tjänsten.

”Jag tror att de sabbade det totalt när de tog ut ett gäng miljonärer och miljardärer på scenen och lät dem klaga på att de inte får betalt.”

LÄS MER: Spotify flirtar med Tidal-anhängaren Rihanna

LÄS MER: "Exklusiva släpp – nu går Beats Music samma väg"

Läs mer