Så går det för det svenska ögonstyrningsbolaget Tobii

Breakit - Så går det för det svenska ögonstyrningsbolaget Tobii

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Reporter

Tobiis omsättning ökade med 10 procent första kvartalet 2016, samtidigt som satsningen Tobii Tech tynger resultatet.

Under onsdagen släppte ögonstyrningsbolaget Tobii sin rapport för första kvartalet 2016.

Under årets första månader hade Tobii en omsättning på 252 miljoner kronor, en ökning med 10 procent jämfört med samma period förra året.

Rörelseförlusten hamnade samtidigt på 17 miljoner kronor jämfört med 8 miljoner i förlust från första kvartalet 2015.

De negativa siffrorna kan bland annat härledas investeringarna i affärsområdet Tobii Tech, som enligt rapportern påverkade koncernens rörelseresultat med minus 49 miljoner kronor. Tobii tech arbetar bland annat med att utveckla nya ögonstyrningsprodukter för datorspel.

"Vi ökar vaÌŠra satsningar paÌŠ teknikutveckling för att utforska och utveckla lösningar som möjliggör affärer även inom dessa omraÌŠden", säger bolagets vd Henrik Eskilsson i en kommentar. 

Totalt omsatte bolaget 967 miljoner kronor under 2015, en ökning med 56 procent från förra året.

Bolaget har specialiserat sig på ögonstyrningsverktyg som kan användas till datorer. Majoriteten av omsättningen kommer i nuläget från affärsområdet Tobii Dynavox. Den stod för ungefär två tredjedelar av omsättningen under 2014.

Det är den delen av verksamheten som gör produkter för människor med olika typer av funktionsnedsättningar som gör att de inte kan styra sin dator med händerna.

Förra året gjorde Tobii en rörelseförlust på 36 miljoner kronor. En förbättring från 2014 då bolaget gjorde en rörelseförlust på 69 miljoner kronor.

Innan Stockholmsbörsen öppnade på onsdagen kostade en Tobii-aktie 55,25 kronor. Sedan börsnoteringen 24 april 2015 har börskursen gått upp med 41,45 procent.

Uppdatering: Rapporten fick aktiekursen att stiga något. Tjugo minuter efter börsens öpnnande låg kursen på 55,75 kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER