Ägarskifte i Cloapp – storägarna köps ut ur bolaget i miljonaffär

Cloapp
Ägarskifte i Cloapp – storägarna köps ut ur bolaget i miljonaffär

Foto: Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Startupen bakom den sociala anteckningsappen Closr blir av med sin största investerare.

Förra våren investerade riskkapitalbolaget Benitez Holdings 2,5 miljoner kronor i Uppsalabolaget Cloapp, som byggt en smart kontaktbok för Iphone-användare. En investering som bara månader senare följdes upp av 5 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Imog Investment.

Men med facit i hand blev det ingen långsiktig investering för Benitez Holdings, som startats av entreprenören Daniel Benitez, idag vd på Kontigo Care och tidigare vd på Starbreeze.

Breakit kan nu avslöja att grundarna av Cloapp, samt delägarna Arnosa Trade & Invest och Imog Investment, köpt ut Benitez Holdings ur bolaget. 

Totalt rör det sig om ägarandelar motsvarande 27,4 procent av Cloapp som nu byter händer.

”När man startar ett bolag är det inte alltid helt lätt att få in rätt investerare från början. Det är lätt att man ger bort för mycket. Men nu känner vi att vi vill ha investerare som kan bidra med mer än bara pengar, och det kan IMOG med sitt internationella nätverk göra", säger grundaren Alexander Lewerentz.

Exakt hur mycket pengar det rör sig om vill Alexander Lewerentz inte kommentera. Men med tanke på att bolaget i samband med sommarens nyemission värderades till 28 miljoner kronor bör 27 procent motsvara cirka 7,56 miljoner kronor, förutsatt att värderingen inte har sjunkit.

Om dessa siffror stämmer har Benitez Holdings, som investerade 2,5 miljoner kronor för 27 procent av bolaget, tripplat sin investeringspeng under det gångna året.

”De gjorde en väldigt bra affär”, säger Alexander Lewerentz.

Att tappa sin största investerare kan alltjämt ses som en varningsflagga: Att bolagets ursprungliga investerare tappat tron på bolaget.

Alexander Lewerentz ger däremot en annan bild av situationen.

”Benitez Holding är proffs som vill göra snabba exits. Jag är verkligen jätteglad att de trodde på oss, men det är ingen partner jag vill ha med mig i projektet inför kommande investeringsrundor. De hade varit en bromskloss i den typen av förhandlingar”, säger han.

Cloapps app Closr, som vill göra det lättare och smartare att nätverka samt hålla koll på sina kontakter och möten, har i dag runt 3 500 aktiva användare. Affärsmodellen kommer att kretsa kring två intäktsben: premium-abonnemang samt en betalfunktion som ska göra det lättare att nätverka på distans. 

I dagsläget är Tyskland bolagets största marknaden, men enligt Alexander Lewerentz planerar bolaget att ta klivet in i USA inom kort.

”Vår målsättning är att ha 100 000 användare i slutet av året. Men det förutsätter att vi tar klivet", säger han.

För att kunna ta klivet krävs dock ytterligare kapitaltillskott. Exakt hur mycket bolaget kommer att försöka ta in återstår att se, men enligt Alexander Lewerentz handlar det om en nyemission i storleksklassen 30-40 miljoner kronor.

Breakit har sökt Daniel Benitez. 

Läs mer

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Uppsalabolaget Cloapp öser på – tar in ytterligare 5 miljoner kronor

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Läs fler artiklar
LÄS MER