Sök

Översvämmat App store tvingar startups att bli sökexperter

Google PlaysökmotoroptimeringApp store

Foto: Apple

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Appbutikerna är på väg att bli som webben - platser där internetbolag krigar om vem som hamnar högst i sökresultaten. “Rätt metoder kan ge enorm effekt”, säger appsökexperten Rasmus Savander.

När det svenska techbolaget Rebtel nylanserade sin ringa-app i slutet av januari var det en detalj som stack ut: Android-versionen av appen heter inte Rebtel.

Rebtel har i stället fyllt i namnet “Cheap international calls”.

Exemplet illustrerar det allt större behovet av att optimera appar så att de kommer upp högt i sökresultat i App store och Googles motsvarighet Play store.

Johan Granlund, operativ chef på Rebtel och bolagets expert på appmarknadsföring, säger att sökoptimering i appbutiker har blivit “helt fundementalt”.

“Vi har av sökskäl valt att låta appen heta Cheap international calls. Det är den mest relevanta söktermen för våra användare. Eftersom vi samtidigt tror extremt mycket på varumärkets kraft har vi förstås haft diskussioner om detta internt men ändå landat i att prioritera sökbarheten i just appbutikerna”, säger Johan Granlund.

I takt med att allt mer av internetanvändningen flyttar från webben till appar flyttar förstås också många sökningar till appbutikerna. Enligt det Yahoo-ägda analysföretaget Flurry står nu appanvändning för över 90 procent av tiden som vi tillbringar med mobilen. Webben står alltså bara för 10 procent.

“Om vi backar bandet fem år så var det uteslutande webben och Google-sök som gällde. Där har volymerna fallit ganska drastiskt nu. Som alltid med sök är det inte direkt 100 procent transparent vad som styr hur högt du rankas. Hur algoritmerna funkar håller Apple och Google för sig själva, även i appbutikerna”, säger Johan Granlund.

Som sagt: sökoptimering är ingen exakt vetenskap. Några av de mest vedertagna tricken kan summeras såhär:

  • Välj ett namn som folk söker på. På webben är det redan väletablerat med bolag som heter saker i stil med “Mat.se” och “BytBolån”.
     
  • Välj nyckelord som folk söker på i beskrivningen av appen
     
  • Välj rätt kategori, gärna en som inte är för trång


Att det sistnämnda spelar roll visades tydligt i förra veckan när Twitter valde att byta kategori från “sociala medier” till “nyheter”. De flesta bedömare är eniga om att Twitter gjorde så för att slippa trängas med Instagram, Snapchat och de andra snabbväxarna i den sociala kategorin i App store.

Snart kan det dock öppnas helt nya möjligheter för att nå ut i appbutikerna. För precis som Google en gång introducerade sökordsannonsering på webben finns det mycket som pekar på att appmarknaden är på väg åt samma håll.

Dels finns det ett behov av smartare marknadsföring. Med 1000 nya appar i App store varje dag, och en marknad där allt färre betalar för appar, börjar appbutikerna allt mer likna överfulla köpcentrum där många försäljare skriker men inga användare hör.

Dessutom finns det sannolikt enorma pengar att tjäna för Apple och Google. Apple har redan byggt upp ett hemligt team som arbetar med en sådan tjänst, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Det är ett scenario som kan vara allt annat än positivt för små startups med begränsande resurser, eftersom det då kan bli möjligt för storföretag med rejält tilltagna marknadsbudgetar att köpa platser högre upp i sökresultaten.

“Det kan förstås bli en sådan effekt i vissa fall. Men om vi tittar på hur Google har löst det på webben så har de lyckats, på ett ganska genialiskt sätt, se till att det blir relevant innehåll som syns. Pengar löser inte alla dina problem”, säger Rasmus Savander, som arbetar på spar-appen Dreams med titeln growth hacker.

Han har en bakgrund på nummerappen Truecaller där han också arbetade med tillväxt för appar.

“Spontant känns det som en naturlig utveckling med betalt sök på appmarknaden. För Google ligger det nära deras kärnaffär och för Apple är det en potentiell stor ny intäktskälla”, säger Rasmus Savander.

Vad gäller själva sökoptimeringen i appbutiker, så som den ser ut idag, är han kluven.

“Rätt metoder kan ge enorm effekt. Jag har sett data på tillfällen då ASO (optimering av appsök) har haft väldigt stor påverkan. Men samtidigt är det, precis som på webben, mycket baserat ungefärliga uppskattningar eftersom ingen vet exakt. Dessutom är man helt utlämnad till Apple och Google som kan förändra spelplanen helt när de vill”, säger Rasmus Savander.

Han säger att det alltid kommer spela större roll hur publiken tar emot en app, hur många som laddar ner den, sätter betyg och recenserar den.

“Till slut är man alltid tillbaka på produkten. Har du en produkt som folk gillar så kommer den växa”, säger Rasmus Savander.

Oavsett vilket perspektiv man har står en sak klar: Appmakarna kommer med största sannolikhet att fortsätta försöka “lura” App store och Play store att ranka dem högre.

Johan Granlund på Rebtel lyfter också fram en potentiell affärsmöjlighet för digitala byråer som vill tjäna sig en hacka på utvecklingen.

“När vi senast tog hjälp med söket letade vi noga bland byråer i Sverige men hittade ingen som riktigt höll måttet inom ASO. Det blev så att vi anlitade ett företag i Berlin, där man har kommit längre på det här området”, säger han.

Läs mer