Fastighetsjättens börsaktuella e-handelssatsning tar in 24 miljoner

Breakit - Fastighetsjättens börsaktuella e-handelssatsning tar in 24 miljoner

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

E-handelsplattformen Litium har genomfört en nyemission på 24 miljoner kronor, med bland annat fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson som en av investerarna.

Vi har tidigare kunnat berätta att Litium, som är en plattform där e-handlare kan hantera exempelvis lagerstatistik och kassaflöden, är på väg att ta klivet in på Aktietorgets börs. I samband med detta deklarerade bolaget att de ville få in 24 miljoner kronor via en nyemission.

Nu står det klart att emissionen är övertecknad och klar. Totalt investeras 24 miljoner kronor i bolaget, varav 14 miljoner kommer från bolagets befintliga ägare, däribland fastighetsbolaget Fastpartner, med ett börsvärde på 7 miljarder kronor.

Fastpartner kontrolleras i sin tur av vd:n och huvudägaren Sven-Olof Johansson.

”Vi är mycket glada över att ha fått närmare 900 nya delägare samtidigt som befintliga ägare visat på fortsatt stöd och förtroende. Kapitaltillskottet ska främst användas för att stärka Litiums marknads- och försäljningsarbete genom ytterligare säljpersonal och ökat antal partners, samt för att vidareutveckla bolagets produkt”, säger Litiums VD Henrik Lundin i en kommentar.

För att vara ett svenskt techbolag har Litium en relativt lång historia. Bolaget grundades redan 1998, då som en renodlad it-konsult. 2004 köpte köpte Litium upp publiceringsverktyget Greenmill, som hade grundats av Henrik Lundin. Greenmill vidareutvecklades till den e-handelsplattform som idag är kärnan till bolagets verksamhet efter att konsultrörelsen såldes av 2013.

Litium omsatte förra året 17,1 miljoner kronor och gjorde en förlust på sista raden på 1,7 miljoner kronor. Förlusten beror framför allt på avskrivningar. Rörelseresultatet före ned- och avskrivningar ökade förra året till 5,4 miljoner kronor.

Beräknad handelsstart för Litium på Aktietorget är vecka 20.

Läs fler artiklar
LÄS MER