Svenska techjätten Qlik vill bli uppköpt i mångmiljardaffär

Qlik
Svenska techjätten Qlik vill bli uppköpt i mångmiljardaffär

Qliks vd Lars Björk. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det börsoterade Lundabolaget Qlik har mottagit bud från flera riskkapitalister. Om affären blir av handlar det om en av de största någonsin där ett svenskt mjukvarubolag varit inblandat.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som rapporterar att riskkapitalbolagen Bain Capital, Permiera och Thoma Bravo har lämnat in bud på Qlik. Mjukvarubolaget har visserligen huvudkontor i USA men också hundratals anställda i Lund där bolaget en gång grundades på 1990-talet.

Qlik ska ha anlitat investmentbanken Morgan Stanley för att hitta potentiella budgivare.

Det Skåne-grundade bolagets tjänst gör det bland annat möjligt att visualisera enorma mängder data, så att företag kan se datan i begripliga grafer och på så sätt fatta beslut utifrån den.

Qlik är noterat på Nasdaq-börsen i New York och har för närvarande ett marknadsvärde på 2,73 miljarder dollar, motsvarande cirka 22 miljarder kronor.

Enligt Bloomberg har budgivarna fram till tisdagen på sig att lämna in bud. Det finns ännu inga uppgifter om storleken på de bud som hittills har kommit in, men med hög sannolikhet handlar det om en bra bit över de 22 miljarder kronor som bolaget redan idag värderas till.

Läs fler artiklar
LÄS MER