Backas upp av Fortnox-grundare – ska göra bokföringen digital

Wint
Backas upp av Fortnox-grundare – ska göra bokföringen digital

Pressbild: Björn Elfgren, vd på Wint

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Fortnox-grundaren Jens Collskog, som är på väg att sälja sitt bolag för 1,4 miljarder, kliver in som delägare i bokföringstjänsten Wint.

I mars stod det klart att redovisningsjätten Visma är på väg att köpa det svenska affärssystemet Fortnox för 1,4 miljarder kronor. Ett bud som offentliggjorts bland annat på den svenska byråns sajt.

Nu står det klart att en av grundarna av den svenska jätten, Jens Collskog, påbörjat en ny storsatsning – som delägare i redovisningsbolaget Wint.

Det var Di Digital först med att rapportera om.

Wint är en redovisningsbyrå som funnits på bokförsingskartan i många år, och som den senaste tiden inlett stora satsningar på att digitalisera bokföringsprocessen.

Redan i oktober tog Jens Collskog en plats i Wints ledningsgrupp, med området affärsutveckling som fokusområde.

”Det känns jätteviktigt och roligt att få in Jens. Jag känner honom sedan länge, och vi vill båda göra samma resa: utveckla ett bokföringssystem i egen regi. Man kan säga att vi blir som ett Fortnox, fast för nästa generations småföretagare”, säger Björn Elfgren, vd på Wint, till Breakit.

Wint tog i fjol in 8,4 miljoner kronor i riskkapital, och i februari utökade bolaget kassan med 2,5 miljoner kronor via en nyemission, samt 2,5 miljoner kronor via ett innovationslån. Det framgår av handlingar som Breakit har tagit del av.

Jens Collskog deltog som investerare i den senaste rundan på 2,5 miljoner kronor.

”Det vi vill göra kräver investeringar. Bokslutet kommer inte att se jättebra ut på pappret, det blir röda siffror, men vi tycker att det går jättebra", säger Björn Elfgren.

Det finns dock konkurrens. Förutom alla klassiska redovisningsbyråer har vi bland annat kunnat rapportera om storsatsningen Dooer.

”Det är superbra att det finns mycket konkurrens. Det gör att fler får upp ögonen för vår och andras lösning. Men sedan bygger vi ett helt bokföringssystem, vi vill ta bort all bokföring för företagarna. Många bygger bara appar och system som inte löser helheten. Men det vill vi göra.”

Transparens: Wint sponsrar Breakits podcast.

Läs fler artiklar
LÄS MER