Fingerprint omsatte 1,5 miljarder under första kvartalet

Fingerprint Cards Sensorer Halvledare
Fingerprint omsatte 1,5 miljarder under första kvartalet

Fingerprints vd Jörgen Lantto. FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Sensorbolaget Fingerprint Cards levererar en sämre försäljning än väntat. Det visar bolagets kvartalsrapport, som samtidigt bjuder på överraskande stark lönsamhet.

Omsättningen under perioden januari till mars blev 1,491 miljarder kronor.

Väntat var 1,623 miljarder kronor i intäkter, enligt en sammanställning från analystjänsten SME Direkt.

Göteborgsbaserade Fingerprint, som säljer fingeravtryckssensorer till bland annat mobiltelefoner, behåller dock sin plats som ett av Sveriges absolut mest snabbväxande teknikföretag.

För även om försäljningen var sämre än väntat var tillväxten i absoluta tal extremt stark: 966 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Dessutom var bruttomarginalen 49 procent och rörelseresultatet 589 miljoner kronor. Analytikerna som följer bolaget hade i snitt väntat sig en bruttomarginal på 45,7 procent.

I en mening: Bolaget säljer mindre än väntat men med högre lönsamhet än vad prognosmakarna vågat hoppas på.

Bolagets vd Jörgen Lantto skriver i rapporten att bolaget fortsatt tar marknadsandelar från andra aktörer som säljer fingeravtrycksteknik för Android-mobiler och surfplattor.

”Den starka utvecklingen vi hade i 2015 har fortsatt under början av 2016, och vi ser med stor tillförsikt fram emot att under resten av 2016 skapa förutsättningar för att fortsatt vara den ledande leverantören av fingeravtryckssensorer under 2017 och nästkommande år”, skriver han.

Jörgen Lantto poängterar att Fingerprint lyckats öka omsättningen jämfört med det fjärde kvartalet ”trots att den totala volymen av smartphones sekventiellt minskade i första kvartalet”.

Bolagets prognos är fortsatt att omsättningen på helåret blir någonstans mellan 7 miljarder och 8,5 miljarder. Rörelsemarginalen spås fortsatt ligga över den nivå som var andra halvåret 2015. Då låg rörelsemarginalen på 37 procent.

Att försäljningen var lägre än förväntningarna lär ligga i fokus för mer kortsiktiga aktiespekulanter när Stockholmsbörsen öppnar på torsdagen. Därmed är det också en lågoddsare att tippa att aktien går ner - det bör den göra sett utifrån analytikernas förväntningar.

På längre är det dock andra frågor som är mest relevanta för Fingerprint. Frågor som:

Kan bolaget bli en lika stor succé inom smarta bankkort som det har blivit inom mobiltelefoner?

Kommer Fingerprint bli uppköpt av Qualcomm eller någon annan jätte på halvledarmarknaden?

Eller kommer asiatiska konkurrenter hinna ikapp på den mer mogna marknaden för sensorer i Android-telefoner och surfplattor?

Den som lever får se.

Läs fler artiklar
LÄS MER