Sök

Nordeas crowdfundingchef: "Vi ska inte äta upp Fundedbyme"

FundedByMePepins

Sebastian Wikström, chef för alternativa finansieringslösningar på Nordea. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nu tar chefen för Nordeas crowdfundingprojekt bladet från munnen om storbankens satsning.

På tisdagen berättade Nordea i en serie tweets att banken snart drar i gång en egen plattform för gräsrotsfinansiering av aktiekapital, så kallat equity crowdfunding. Mer än att sajten lanseras först i Finland gick dock inte att få reda på.

Nu berättar Sebastian Wikström, chef för Nordeas avdelning för alternativa finansieringslösningar, om den nya tjänsten.

“Vi blir hela tiden kontaktade av bolag som letar efter alternativa finansieringsformer. Equity crowdfunding är fortfarande en väldigt omogen bransch. Där kan vi som bank gå in med en trovärdighet som branschen behöver”, säger han till Breakit.

Med tjänsten tar banken en andel av det insamlade beloppet för de bolag som lyckas stänga sina kapitalrundor. I övrigt är det helt gratis att registrera sig både för bolagen och investerarna. Sebastian Wikström säger att det också är ett sätt för Nordea att nå ut till nya potentiella kunder. 

Han berättar att Finland just nu håller på att få igenom en egen lag om crowdfunding, som tydligare ska definiera vad det innebär. Det handlar bland annat om att plattformarna inte behöver något särskilt tillstånd från Finansinspektionen och att kapitalkraven sänks.

“Vi anser att det är läge att lansera tjänsten nu när det kommer ett nytt regelverk. Vi hade kunnat lansera tjänsten med endast den existerande lagstiftningen också men det är tryggare nu när det kommer finnas tydligare spelregler”, säger Sebastian Wikström.

På den finska marknaden finns redan två etablerade spelare i form av den inhemska plattformen Invesdor och svenska Fundedbyme.

Varför köpte ni inte någon av de etablerade plattformarna?

“De har en lite annan syn på crowdfunding än vad vi har. Som bank har vi vissa begränsningar när det gäller riskerna som är kopplade till den här typen av verksamhet. Dessutom har vi kopplat vår tjänst direkt till Euroclear”, säger Sebastian Wikström.

Kopplingnen till aktieregistret Euroclear gör att Nordea, i likhet med svenska Pepins, kan erbjuda sina crowdfundare att köpa aktier direkt via tjänsten. Hos till exempel Fundedbyme gör man endast en förhandsbokning av aktier via plattformen. Själva aktiehandeln sker separat.

Även om han inte vill kvantifiera potentialen säger Sebastian Wikström att Nordea tror mycket på att crowdfundingmarknaden kommer att växa kraftigt de kommande åren.

“Vi tror att hela branschen kommer växa väldigt mycket så vi kommer inte att äta upp Fundedbyme eller Invesdor. Den riktiga konkurrensen uppstår när andra banker börjar ge sig in på det här området”, säger han.

Riskerna kopplade till verksamheten är alltså inte för banken utan för investerarna som använder tjänsten.

“Vi kommer vara väldigt tydliga med riskerna både när vi lanserar tjänsten och under tiden man använder plattformen. Ingen ska kunna investera utan att förstå vad de ger sig in på”, säger Sebastian Wikström.

Läs mer