Dramatik i Kinnevik – tvingas skjuta till miljarder i nyemission

Breakit - Dramatik i Kinnevik – tvingas skjuta till miljarder i nyemission

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Värdet rasar för Stenbeck-gruppens e-handelssajter.

Kinnevik, med styrelseordföranden och storägaren Cristina Stenbeck i spetsen, levererar en riktig kalldusch till aktieägarna nu på onsdagsmorgonen.

I kvartalsrapporten framgår att e-handelskoncernen Global Fashion Group, GFG, tvingas att göra en nyemission på 300 miljoner euro eller motsvarande 2,75 miljarder kronor. Kinnevik har garanterat 200 miljoner euro i nyemissionen och Rocket Internet, där Kinnevik är storägare, 100 miljoner euro.

GFG, som äger e-handelssajterna Dafiti, Jabong, Lamoda, Zalora och Namshi, växer kraftigt men förlorar samtidigt stora pengar. Under fjolåret slutade omsättningen på 930 miljoner euro och rörelseresultatet (Ebitda) blev minus 275 miljoner euro.

Kinnevik har också värderat ner värdet på hela GFG från 2 miljarder euro till 1 miljard kronor.

"Det är en downround, värdet kommer att bli lägre i den här finansieringsrundan jämfört med senast", säger Torun Litzen, chef för investerarrealtioner på Kinnevik.

Kinnevik anger två orsaker till den kraftiga nedvärderingen. Dels har värderingarna generellt gått ned för andra noterade e-handelsföretag som till exempel Asus och Zalando. Sedan är kapitalmarknaden generellt mycket tuffare idag jämfört med ifjol vilket också påverkar värderingen negativt.

I kvartalsrapporten konstaterar Kinnevik-chefen Lorenzo Grabau:

”Värderingarna av privata tillgångar har pressats nedåt av en kraftig minskning i tillgången på tillväxt- och riskkapital samt betydande nedskrivningar av ett antal privata investerare”, skriver Lorenzo Grabau.

Läs fler artiklar
LÄS MER