Nu slår Kinnevik larm: ”Kraftigt minskad tillgång på riskkapital”

Kinnevik
Nu slår Kinnevik larm: ”Kraftigt minskad tillgång på riskkapital”

Foto Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Koncernchefen Lorenzo Grabau flaggar för tuffa tider.

Kinnevik är en av Europas största techinvesterare med stora ägarposter i jättar som Zalando och Rocket Internet. Få har så bra insikt i techmarknaden som investmentbolagets vd Lorenzo Grabau - därför är det extra intressant att ta del av hans syn på marknadsklimatet just nu. 

Och det är ingen munter läsning som italienaren bjuder på i sin vd-kommentar i samband med kvartalsrapporten som offentliggjordes på onsdagsmorgonen. Lorenzo Grabau slår fast att allt fler investerare blir allt mer försiktiga och att värderingarna på onoterade techbolag faller kraftigt.

”Värderingarna av privata tillgångar har pressats nedåt av en kraftig minskning i tillgången på tillväxt- och riskkapital samt betydande nedskrivningar av ett antal privata investerare”, skriver Lorenzo Grabau.

Han tvingas konstatera att denna utveckling slagit hårt mot Kinneviks egen bolagsportfölj. Värdet har gått ned med 10,8 miljarder kronor eller 13 procent och var i slutet av det första kvartalet 72,7 miljarder kronor. Kraftigast var värdeminskningen inom segmentet E-handel och marknadsplatser med en nedgång på 17 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER