Den tidigare MTGx-chefens nya jobb – ska investera i VR-startups

Den tidigare MTGx-chefens nya jobb – ska investera i VR-startups

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den nyblivne HTC-chefen Rikard Steiber kommer via den nystartade acceleratorn Vive X investera i startups inom virtual reality. Satsningen backas upp av en fond på 100 miljoner dollar.

För bara ett par månader sedan kunde vi berätta att Rikard Steiber, tidigare chef på MTGx, hoppat på ett jobb som vice vd på mobilgiganten HTC:s hemlighetsfulla satsning på virtual reality, virtuell verklighet. Sedan tidigare satsar HTC bland annat hårt på att ta fram de nya VR-glasögonen Vive, som är ett samarbete med spelbolaget Valve.

“Sverige har flera framgångsrika startups inom VR och jag kommer att jobba hårt för att det ska bli fler jobb inom VR i Sverige”, sade Steiber då.

Exakt hur den nya satsningen skulle resultera i fler svenska jobb, och vad Rikard Steiber skulle göra på HTC, framgick däremot inte. Men nu kan Rikard Steiber och HTC avslöja betydligt fler detaljer.

Mobiljätten att beslutat sig för att starta en renodlad accelerator med fokus på VR. Uppbackad av en HTC-finansierad fond på 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 810 miljoner kronor, kommer bolaget, med Rikard Steiber som en av mentorerna, att investera, utbilda och agera mentor för startups inom virtual reality-segmentet.

”Den gyllene eran för virtual reality är här. I min bok är det här den mest spännande tidpunkten för utvecklare, innehållsskapare och företag att starta nya virtual reality-satsningar. Det är dags att hoppa på VR-revolutionen”, säger han till Breakit.

Inledningsvis kommer HTC att lansera sitt acceleratorsprogram, som heter VIVE X, i städerna Peking, San Francisco och Taipei. Men fler städer utlovas av Steiber.

”Det finns en fantastisk VR-community och talangpool i Sverige som jag hoppas att vi kommer kunna intresse nu när vi letar efter VR-upplevelser”, säger han.

Något datum för en Sverigelansering är däremot inte satt.

"Vi har ingen tidslinje för Sverige, men jag tror att det kommer att finnas ett stort intresse eftersom vi har väldigt många talangfulla utvecklare här. Jag hoppas att vi kommer kunna berätta mer i sommar."

Förutom mentorskapet är Rikard Steiber även investerare i VR-aktörer på ett personligt plan. Nyligen investerade han exempelvis i en racingliga för drönare. I Drone Racing Leauge (DRL) tävlar drönarpiloter mot varandra om vem som kan flyga snabbast genom olika banor. Med ett par VR-glasögon får drönarpiloten möjligheten att se världen från drönarens synvinkel och flyger på så sätt själv igenom banan.

Läs fler artiklar
LÄS MER