Readlys vd efter friande domen: ”Vissa har ett egoistiskt synsätt”

Breakit - Readlys vd efter friande domen: ”Vissa har ett egoistiskt synsätt”

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Efter en lång och infekterad tvist med den sparkade stjärnrekryteringen Stefan Ohlsson fick Readly igår rätten på sin sida. Nu talar bolagets vd Per Hellberg ut.

Igår kunde Breakit avslöja att den tidigare Readly-medarbetaren Stefan Ohlsson förlorat den uppmärksammade rättstvisten rörande sitt avsked från Readly. Istället för att få två miljoner kronor i skadestånd tvingades Stefan Ohlsson, som var något av en stjärnrekrytering när han började på e-magasintjänsten, istället betala Readlys rättegångskostnader på 800 000 kronor.

I rättegången redovisades bland annat interna mejl, varav ett stort antal hade Stefan Ohlsson som avsändare, att en maktkamp inom Readly föregick Stefan Ohlssons sorti från bolaget.

Hittills har inga inblandade velat kommentera tvisten, men nu tar Readlys vd Per Hellberg bladet från munnen.

”Jag kommer avhålla mig från att kommentera detaljer i målet. Men i ett företag gäller det att samarbeta och gå åt ett och samma håll. Det innebär att man måste ge och ta, arbeta över gränserna och hjälpas åt. Och där har vi märkt att vissa har haft svårt för det och haft ett egoistiskt synsätt. I det här fallet hade vi en anställd som inte valde att följa direkt och istället motarbeta för egen vinning", säger han till Breakit.

Kan du konkretisera?

”Det är mycket detaljer, men ett företag är ett kollektiv och då måste man leva med kollektivet. Och har man problem med vad styrelse och ledning vill, då får man anpassa sig eller söka sig vidare. Egna strategier burkar inte vara så framgångsrikt.”

I domen framgick det bland annat Stefan Ohlsson försökt få Readlys huvudägare Joel Wikell att byta ut hela ledningen – och ersätta dem med honom själv. Något som istället resulterade i att han oväntat fick sparken.

Är du nöjd med utfallet av domen?

”Ja, vi har trott på det här hela tiden, men rättsystemet tar tid på sig. De är duktiga, men det hade inte gjort något om det gått snabbare. Det hade varit bättre för både mig och Stefan.”

Readly, som har kallats för magasinens eget Spotify, har ett förhållandevis turbulent år i bagaget.  I mars stängde bolaget ned sin tjänst för e-böcker, i höstas stängde bolaget ned sitt Stockholmskontor och istället för en kapitalanskaffning på 100 miljoner kronor i höstas blev det ”bara” 20 miljoner kronor. 

Trots det ser Per Hellberg nu positivt på framtiden.

”Finanserna ser bra ut och vi växer som vi vill och ligger före prognos. Men vi kommer att ta in en större runda innan årets slut”, säger Per Hellberg, utan att avslöja några detaljer.

Startåret 2013 uppgick Readlys intäkter till 3 miljoner och 2014 stannade omsättningen på 15 miljoner kronor. Mellan åren ökade förlusterna kraftigt från minus 15 miljoner 2013 till minus 94 miljoner kronor för 2014. 

Även på den fronten ser det dock ljusare ut nu, enligt Per Hellberg.

”Vi har valt att hålla på bokslutet, men vi har sett en dubblering av antalet kunder och en enorm förbättring av vinstresultatet. Det är fortfarande negativt, eftersom vi investerar, men det är en stor förbättring”

Breakit har sökt Stefan Ohlsson utan resultat. Hans ombud, förbundsjuristen Margareta Holmberg på Unionen, säger att hon ännu inte har tagit ställning till om domen ska överklagas.

Läs fler artiklar
LÄS MER