Sök

Readly vinner mot sparkad chef - rätten tillbakavisar miljonkrav

Readly

Readly

Breakit

Breakit

Han krävde två miljoner kronor – efter att ha fått sparken från Readly. Istället åker Stefan Ohlsson på att betala sin forna arbetsgivare nära 800.000 kronor, kan Breakit berätta.

Den forne Aller-vd:n Stefan Ohlsson presenterades som en stjärnvärvning för två år sedan. Han skulle föra mediestartupen Readly, ett slags Spotify för tidningar, ut i Europa. 

Men de glada minerna förbyttes snart mot en bitter strid mellan Stefan Ohlsson och Readly.

Värvningen slutade i ett infekterat bråk – och i en rättsprocess kantad av grova anklagelser och motanklagelser där Stefan Ohlsson stämde Readly.

I dag klockan 14 föll domen där Stefan Ohlsson kammar i stort sett noll mot sin tidigare arbetsgivare. 

”Tingsrätten finner sammantaget att Stefan Ohlsson … handlat på ett så förtroendeskadligt sätt att detta inte är acceptabelt för ett fortsatt anställningsförhållande”, skriver tingsrätten och slår fast att Readly hade rätt att sparka honom.

Dagens Media kunde våren 2015 avslöja att Stefan Ohlsson fått sparken i det tysta. Readlys version var att Stefan Ohlsson, tidigare en av Mediesveriges tyngsta chefer, hade agerat ”grovt illojalt” och uppträtt på ett ”oacceptabelt sätt”. 

Stefan Ohlsson hävdade själv att han sparkades helt utan förvarning strax före julen 2014 och att han sades upp utan laglig grund.

I sin stämningsansökan krävde Stefan Ohlsson ett skadestånd på 140.000 kronor. Dessutom krävde han ersättning för utebliven lön och semesterersättning på nära 125.000 kronor i månaden från dagen då han sparkades till att rättegången i målet skulle avgöra den infekterade tvisten. 

När rättegången inleddes i mars torde Stefan Ohlssons totala ersättningsanspråk ha uppgått till omkring två miljoner kronor. När domen föll i dag klockan 14 stod det klart att han går ur tvisten som en betydligt fattigare man. 

Tingsrätten underkänner helt Stefan Ohlssons krav, med undantag för ett allmänt skadestånd på 10 000 kronor för brott mot LAS. Stefan Ohlsson åker istället på att betala Readlys rättegångskostnader, på nära 800 000 kronor. 

Domen kan överklagas till Arbetsdomstolen, senast den 17 maj.

Varken Stefan Ohlsson eller Readlys vd Per Hellberg har under processens gång velat kommentera vad den djupa sprickan egentligen har bestått i. För att bevisa att Stefan Ohlsson agerat illojalt har Readly dock valt att lämna in ett stort antal mejl till domstolen. Readly har gjort vad bolaget kunnat för att hålla dessa mejl hemliga. 

Dagens Media fick våren 2015 ta del av en del av bevisningen, efter en sekretessprövning. 

De interna mejlen, varav ett stort antal hade Stefan Ohlsson som avsändare, visade att en maktkamp inom Readly föregick Stefan Ohlssons sorti från bolaget. 

Stefan Ohlsson försökte få Readlys huvudägare Joel Wikell att byta ut hela ledningen – och ersätta dem med honom själv.

”Oavsett vad som händer de kommande dagarna så måste du ta ställning till följande: antingen sparkar du mig, eller så måste Meg, Nick och Per avgå”, skrev Stefan Ohlsson i början av december 2014 till Joel Wikell.

Namnen syftade på Readlys dåvarande styrelseordförande Meg Tivéus, styrelseledamoten Nick Evans-Lombe och vd:n Per Hellberg.

Det blev dock tvärtom. Readly sparkade utan förvarning Stefan Ohlsson och anklagade honom bland annat för att ha försökt få företaget att bekosta hans privata levnadsomkostnader. 

Readly, en digital tjänst som samlar en större mängd tidskrifter, lanserades 2013 i Sverige. Bolaget har vid ett flertal tiofällen tagit in riskkapital för att finansiera verksamheten, som hittills inte har lyft. I maj 2015 gick vd:n Per Hellberg ut med att bolaget planerade att ta in över 100 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. 

Breakit har sökt Stefan Ohlsson utan resultat. Hans ombud, förbundsjuristen Margareta Holmberg på Unionen, säger att hon ännu inte har tagit ställning till om domen ska överklagas.

"Det är en tråkig dom för Stefan Ohlsson, men i nuläget kan jag inte uttala mig mer än så", säger hon. 

Text: Erik Wisterberg

Läs mer