Alibabas finansmyra har stängt rekordstor finansieringsrunda

Breakit - Alibabas finansmyra har stängt rekordstor finansieringsrunda

Jack Ma, grundare och styrelseordförande för Alibaba. Foto: UN Women/Flickr.

Jonas de Lange

Reporter

E-handeljättens dotterbolag Ant Financial får in 36 miljarder kronor i riskkapital och värderas till hissnande 500 miljarder kronor.

Financial Times rapporterar nu att en rad statliga kinesiska aktörer är med bland investerarna när Alibabas finansenhet Ant Financial stänger sin gigantiska runda.

Totalt stärks kassan med 4,5 miljarder dollar motsvarande 36 miljarder kronor. Det är enligt Ant Financial den största privata investeringsrundan som någonsin har gjorts i ett globalt internet-bolag. 

“Kapitalet gör att vi kan investera i infrastrukturen, som till exempel cloud computing och riskkontroll, vilket kan underlätta för långsiktig tillväxt på landsbygden och internationella marknader”, säger bolagets styrelseordförande Eric Jing, till Financial Times (betalvägg).

Bolaget, som nu är ett av världens högst värderade privatägda bolag, äger bland annat Alipay, som är den ledande mobilbetaltjänsten i Kina, och företagslånetjänsten My Bank.

Totalt värderas nu bolaget till 60 miljarder dollar, eller närmare 500 miljarder kronor. Det innebär att bolaget nu nästan är uppe i samma värdering som taxibolaget Uber.

Alipay står i dagsläget för nästan hälften av alla onlinebetalningar i Kina och passerade 450 miljoner användare 2015.

Läs fler artiklar
LÄS MER